Misteriozne fotografije zbunjuju stručnjake: Ko je SIBIRSKA FANTOMSKA DEVOJČICA?

U Rusiji je pokrenuta istraga za identitetom i životnom pričom misteriozne “fantomske devojčice” koja je uslikana na fotografijama u Sibiru iz carskog vremena, početkom prošlog veka. Njen lik koji se teško izbacuje iz glave vidi se na desetinama starih slika, od kojih je većina načinjena pored poznatih mesta u Krasnojarsku u centralnom delu Rusije tokom vladavine Nikolaja Drugog, poslednjeg ruskog cara.

Kako piše “Sajbirijan tajms”, neke od fotografija korišćene su kao razglednice i posteri, a devojčica koja deluje imućno – uvek doterana, ali s ozbiljnim izrazom lica, često je uslikana tako sitno da se jedva razaznaje.

Tek sada je, korišćenjem novih tehnologija i zumiranjem požutelih slika načinjenih deceniju ili više pre boljševičke revolucije 1917, ona jasno uočena na mnogim fotografijama.

– Na drugoj, ona pozira zajedno sa nekoliko dečaka, u blizini Bogoslovije u Krasnojarsku i deluje nekako zapovednički – navodi sibirski list.

Lokalni stručnjaci su procenili da slike potiču iz perioda od 1906. do 1908, ali insistiraju da fotografije nisu načinjene tokom jednog slikanja istog dana.

U prvom trenutku istraživačima je delovalo da je devojčica uvek isto obučena na svakoj od 24 do sada pronađene slike, ali je kasnije utvrđeno da nije tako.

– Ona se nikada ne smeje. To što je u različitoj garderobi navodi me na zaključak da slike nisu načinjene istog dana. To slikanje je trajalo neko vreme. Ali, šta je bio cilj – pita se Ilja Kuklinski, viši istraživač u muzeju.

Uprkos dobro vođenoj dokumentaciji i arhivama lokalnih fotografa tog vremena, istraživači nisu u stanju da utvrde ko je uslikao “Fantomsku devojčicu”, kako su je prozvali.

(147)

Misteriozne fotografije zbunjuju stručnjake: Ko je SIBIRSKA FANTOMSKA DEVOJČICA?

| Foto/Video, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-