Mioković: Protest podrške Dodiku treba zabraniti. Sarajevo ne mora izlaziti ususret generalima vojske koja ga je opsjedala i ubijala

Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH podnio je zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo za održavanjem mirnih protesta u znak podrške predsjedniku RS Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog optužnice koju je protiv njih podiglo Tužilaštvo BiH. Mirni protest bit će održani 1. septembra sa početkom u 18 sati ispred Tužilaštva BiH.

 

 

Cilj skupa je da kažemo da je optužnica protiv Dodika i Lukića čisto politička. Srpska groblja se ruše po FBiH, nedostaju Srbi na Ozrenu, niko za to ne odgovora. Kod samog Tužilaštva BiH imate razbijene spomenike Srbima, i nikada nisu ništa preduzeli.

 

 

Ovdje je optužnica skovana ekspresno i to ćemo jasno poručiti na skupu podrške Dodiku i Lukiću”, ustvrdio je Đorđe Radanović, predsjednik Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH.

 

 

Počelo je: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo Naredbu da se saslušaju Dodik i Lukić

 

 

Dragan Mioković, poznati bivši sarajevski policajac i jedan od onih ljudi koji su simbol odbrane Sarajeva, oglasio se ovim povodom na Facebooku.

 

 

Sarajevo je otvoren grad i takav treba i ostati.

 

 

Sarajevo nema obavezu da ičim izlazi u susret generalima vojske koja ga je opsjedala i ubijala.

 

 

MUP KS treba zabraniti iz entiteta RS najavljeni skup podrške Miloradu Dodiku.

 

 

Prvo, jer bi to predstavljalo nepotreban, a vrlo objektivan rizik od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

 

 

I drugo, zato što tužba stoji i ima osnov, a sam skup, s obzirom na lokaciju i planirani termin održavanja, bi predstavljao urnek nedozvoljenog političkog pritiska na pravosuđe”, ocijenio je Mioković, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH (Naša stranka).

 

 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je 12. augusta ove godine podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika. Sud BiH je optužnicu vratio na doradu Tužilaštvu, koje je dorađenu optužnicu ponovo proslijedilo Sudu.

 

 

 

(Raport)

(232)

Mioković: Protest podrške Dodiku treba zabraniti. Sarajevo ne mora izlaziti ususret generalima vojske koja ga je opsjedala i ubijala

About The Author
-