MELONI UPITANA DA LI ĆE BiH DOBITI ZELENO SVJETLO ZA POČETAK PREGOVORA SA EU: Evo šta je odgovorila…

Danas boravi u Zagrebu…

 

 

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković ugostio je danas premijerku Italije, Giorgiju Meloni, u Banskim dvorima u Zagrebu gdje su zajedno održali briging za novinare.

 

 

Lideri zemalja razgovarali su o političkim odnosima, zaštiti manjina kao i problemu migracija sa kojim se susreću obje zemlje.

 

 

Na istom brifingu za novinare upitani su o budućnosti Bosne i Hercegovine na putu za Evropsku uniju.

 

 

Novinarka medijske kuće Bloomberg upitala je Meloni da li je optimistična da će Bosna i Hercegovina dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, prenosi N1.

 

 

“Što se tiče Bosne i Hercegovine ne znam vam reći jesam li optimistična i hoćemo li uspjeti dobiti zeleno svjetlo u decembru. Međutim vjerujem da će se postupak pokrenuti. Mi želimo odraditi svoju ulogu kako bismo uvjerili neke skeptične države članice da pošalju veoma važan signal koji je bitan za Zapadni Balkan ali i što se tiče pristupanja Ukrajine i Moldavije“, rekla je Meloni. Premijerka Italije dodala je da imaju puno posla oko pitanja Ukrajine, te smatra da ne bi trebali davati signale “nekakvih privilegiranih pristupnih puteva”.

 

 

“Zapadni Balkan je pokrenuo svoje reforme, zalaže se, i mi moramo odaslati jasan signal da prepozanjemo taj rad i trud. U protivnom, postoji rizik da ćemo ih udaljiti, a ne približiti“, pojasnila je.

 

 

Nakon izjave Georgije Meloni, obratio se hrvatski premijer Plenković rekavši: “Mislim da smo mi, niz zemalja koji su prijateljii, učinili jako puno u proteklim godinama, a osobito uoči ovog zadnjeg izvještaja Evropske komisije koje je preporučilo otvaranje pregovora uz očekivanja da se ispune određne reforme. I stoga je cilj Hvratske da u narednom periodu pomogne BiH”.

 

 

Potom je dodao: “mi ćemo već idućeg tjedna uputiti u Sarajevo jedan tim naših stučnjaka koji su bili uključeni u pristupne pregovore i pokušati maksimalno dati ruku, što bi rekli u ovoj situaciji, u kojoj Bosna i Hercegovina mora, osim političke podrške i želje, pokazati da donosi zakone koji su identificirani u zaključcima Evropskog vijeća”.

 

 

Plenković je pojasnio da se mora spojiti politička podrška sa konkretnim isporukama pojedinih kriterijuma na terenu.

 

 

“Temeljno je načelo ispunjavanje kriterija i približavanje Uniji na temelju individualnih zasluga svake zemlje”, zaključio je.

 

 

 

Talijanska premijerka Meloni u Zagrebu: Ukinut ćemo kontrole na granicama čim se situacija smiri - Večernji.hr

 

(SB)

(135)

MELONI UPITANA DA LI ĆE BiH DOBITI ZELENO SVJETLO ZA POČETAK PREGOVORA SA EU: Evo šta je odgovorila…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-