Kontroverzna teorija američkog politologa: Zašto je Jugoslavija morala ‘nestati’?

Američki politolog Phil Butler iznio je zanimljivu teoriju o raspadu Jugoslavije.

Phil Butler tvrdi da je Jugoslavija bila velika i moćna sila u očima zapadnih zemalja te im je kao takva predstavljala prijetnju.

‘Pokušajte zamisliti Evropu danas s Jugoslavijom kao jednim od ključnih igrača? Ja mogu. Jugoslavija je bila jedan od najboljih kulturnih i ljudskih eksperimenata u istoriji. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austrougarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je stopila obje kulture i asimilirala ljude na način koji nije viđen još od Aleksandra Velikog’, napisao je Butler.

Politolog također tvrdi da se država raspala pod pritiskom NATO-a i zapadnih sila kojima nije bilo u interesu u blizini imati tako veliku i nezavisnu državu. Butler smatra da je u Jugoslaviji između 60-ih i 80-ih godina prošlog vijeka vladalo blagostanje i rast koji je rezultirao dobrim zdravstvenim sistemom, besplatnim obrazovanjem, poslom te sveukupno pristojnim životnim standardom.

Tvrdi da su upravo ekonomski prosperitet i ideološka nezavisnost bili glavni razlog zbog kojih su zapadne sile odlučile stati na kraj Jugoslaviji, prenosi Dnevnik.hr.

‘Zemlji nije bilo dopušteno takmičiti se s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom jer londonski i luksemburški bankari iz socijalističkog režima nisu mogli iscijediti milijarde. Jugoslavija je morala umrijeti, a Bush, Reagan i Clinton pomogli su da se to dogodi’, smatra Butler navodeći da je sličan princip korišten u Libiji i Iraku.

Je li plan NATO-a uspio?, pita analitičar i odgovara: ‘Naravno da jeste’, uspoređujući današnji položaj zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije u svjetskoj ekonomiji s onim kojeg je neposredno pred raspad zauzimala bivša zajednička država.

(54)

Kontroverzna teorija američkog politologa: Zašto je Jugoslavija morala ‘nestati’?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-