Konačno pojašnjeno: Šta se dešava s tijelom kada pijete gazirane sokove?

Općepoznata je činjenica da gazirani sokovi nisu zdravi i samim time nisu dobri po organizam. Uprkos tome, mnogi ljudi ne mogu odoliti pomenutim pićima.

Jeste li se ikada zapitali šta se zapravo događa u vašem organizmu kada stalno pijete gazirane sokove? Nedavno je objavljen zanimljiv video, koji na veoma slikovit način prikazuje koliko su ovi sokovi zapravo štetni.

Tako već s prvim gutljajem kiselina nagriza zubnu gleđ, te se bakterije brže skupljaju i vremenom se stvara karijes. Međutim, to je tek sami početak. U samo jednoj limenci gaziranog napitka nalazi se 46 grama šećera, tako receptori na jeziku signaliziraju ukus slatkog i šalju poruku mozgu gdje se nalazi i centar za nagrade – mozak to signalizuje kao nešto dobro i zato traži svoju novu dozu. Tako se javlja zavisnost od slatkog.

Velika količina šećera opasna je za normalni rad organizma pa može doći do poremećaja rada insulina, što na kraju dovodi do dijabetesa. Gazirani sokovi ubrzavaju i starenje, a ako niste znali, njihova štetnost upoređuje se s pušenjem narkotika.

Zato itekako razmislite kada idući put poželite ovakvo piće…

Evo šta se dešava u vašem organizmu kada popijete samo jednu čašu.

Poslije prvih 10 minuta: Deset kašičica šećera pogodilo je vaš organizam, što je duplo više od preporučenog dnevnog unosa. Ne povraćate jer fosforna kiselina smanjuje čulo ukusa i sprečava povraćanje.

Poslije 20 minuta: Šećer u krvi i dalje raste i uzrokuje insulinsku eksploziju. Vaša jetra reaguje na to pokušavajući da šećer pretvori u mast.

Poslije 40 minuta: Kofeinska apsorpcija je završena. Zjenice se šire, krvni pritisak raste i kao rezultat toga jetra “pušta” još više šećera u krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani i sprječavaju pospanost.

Poslije 45 minuta: Tijelo povećava proizvodnju dopamina stimulišući time centre za užitak u mozgu. Čisto da znate isti princip stvara i zavisnost od heroina.

Oko 60 minuta: Fosforna kiselina veže kalcijum, magnezijum i cink u donjem dijelu crijeva, pružajući dalji podsticaj metabolizmu.

Poslije 60 minuta: Nastupaju kofeinska diuretička svojstva (ide vam se u WC), i u tom trenutku izbacujete iz tijela kalcijum, magnezijum i cink, koji bi inače završili u kostima. Nivo šećera lagano pada, postajete razdražljivi i/ili tromi.

(38)

Konačno pojašnjeno: Šta se dešava s tijelom kada pijete gazirane sokove?

| Foto/Video, Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-