KASIM TRNKA, PROFESOR USTAVNOG PRAVA: „Visoki predstavnik dovodi CIK BiH u jedan nezahvalan položaj, ponaša se kao zakonodavac…”

Postoje razne nedoumice. Od toga da li delegate rasporediti proporcionalno nacionalnoj strukturi tog kantona ili nacionalnoj strukturi stanovništva Federacije BiH u odnosu na taj kanton, te kako popuniti nedostajeće delegate, ukoliko nema dovoljno izabranih delegata?

 

 

Nakon odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o novom načinu popune i funkcionisanja Doma naroda federalnog Parlamenta, i dalje nije potpuno jasno kako će se nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije primijeniti u praksi.

 

 

Postoje razne nedoumice.

 

 

 

 

 

Od toga da li delegate rasporediti proporcionalno nacionalnoj strukturi tog kantona ili nacionalnoj strukturi stanovništva Federacije BiH u odnosu na taj kanton, te kako popuniti nedostajeće delegate, ukoliko nema dovoljno izabranih delegata?

 

 

Nameće se i pitanje da li se u Domu naroda mogu naći i oni koji nisu bili na izbornim listama?

 

 

Problem, kako su nam kazali iz Doma naroda FBiH, očekivano, ponovno biće popuna delegatskih mjesta u Klubu Srba i Ostalih, a poznato je da je popuna ovih klubova bila problem i u ranijim sazivima.

 

 

“Što je po mom mišljenju još kardinalna greška, jeste u tome što Ustav izričito propisuje da će se kriteriji i postupak utvrđivanja popune Doma naroda urediti zakonom, a u ovom slučaju visoki predstavnik nalaže CIK-u i dovode je u jedan vrlo neugodan položaj da se ponaša kao zakonodavac, a onda da bi to donekle popravio, kaže to ćemo zajedno raditi”, navodi za BHRT profesor ustavnog prava Kasim Trnka.

 

 

Pogledajte video:

 


(SB)

(712)

KASIM TRNKA, PROFESOR USTAVNOG PRAVA: „Visoki predstavnik dovodi CIK BiH u jedan nezahvalan položaj, ponaša se kao zakonodavac…”

About The Author
-