Kadirov ‘oprao‘ Šojgua, povlačenje izazvalo haos: ‘Pogledajte ovo, dugo se neće oporaviti…‘

Zapravo smo iznenađeni koliko su se Rusi loše povukli. Povlačenje je dio umijeća ratovanja – kazao je Serhij Kuzan…

 

 

Piše: Iva Badanjak

 

Ukrajinske snage nastavljaju s neočekivanim, brzim napredovanjem na sjeveroistoku zemlje, zauzimajući više od trećine Harkivske oblasti u tri dana. Velik dio ukrajinskih teritorijalnih dobitaka potvrdilo je rusko ministarstvo obrane u subotu.

 

 

Jedan od razloga brzog napredovanja ukrajinskih snaga u Harkivu je premještanje ruskih trupa na jug zemlje. Naime, ukrajinska južna ofenziva o kojoj se mnogo govorilo bila je ustvari kampanja dezinformiranja kako bi se Rusija odvratila od prave ofenzive koja se pripremala u Harkivskoj oblasti.

 

 

“[To] je bila velika specijalna operacija dezinformiranja”, rekao je za Guardian Taras Berezovets, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je sada glasnogovornik brigade Bohun ukrajinskih specijalnih snaga. “[Rusija] je mislila da će biti na jugu i premjestila je svoju opremu. Tada je, umjesto na jugu, došlo do ofenzive tamo gdje su se najmanje nadali i to je izazvalo paniku i bijeg.”

 

 

image

 

 

Južno zapovjedništvo Ukrajine je 29. kolovoza objavilo da je započela dugoočekivana ofenziva u regiji Herson na jugu zemlje. Ukrajinske snage oslobodile su nekoliko sela od okupatora, ali nije bilo značajnijih zauzimanja strateški važnijih gradova. Pa ipak, zauzimanje sela u Hersonu odjednom je postala velika međunarodna vijest.

 

 

Glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva Natalija Humeniuk inzistirala je na “režimu šutnje” i privremeno zabranila novinarima da posjećuju bojišnicu u Hersonu. Dio specijalne operacije uključivao je pronalaženje i zaustavljanje doušnika u dijelovima Harkiva pod ukrajinskom kontrolom, kako bi se spriječilo njihovo prosljeđivanje informacija o pripremama Ukrajine Rusima.

 

 

Medijsko šuškanje bilo je ipak dovoljno da isprovocira Rusiju, koja je premjestila opremu i osoblje na južni front, uključujući dijelom iz regije Harkiv. Za to vrijeme, u Harkiv je ukrajinskoj vojsci pristizalo novo američko oružje.

 

 

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je povlačenje, opisujući ga kao pregrupiranje.

 

 

image

 

 

“Provedena je trodnevna operacija povlačenja i organiziranog prebacivanja skupine trupa Izjum-Balaklije na teritorij Donjecke Narodne Republike”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

 

 

Međutim, ono što Rusi ne spominju je velika količina vojne opreme koju su ostavili u bijegu. Snimke s ratišta otrkivaju napuštene tenkove, oklopna vozila kamione, pa čak i nedirnuta skladišta municije. Sve to bi moglo predstavljati golemi problem ruskoj vojsci u narednim mjesecima.

 

 

image

 

 

– Gledam puno fotografija ruske opreme i streljiva na teritoriju oko Harkiva. Čisto sumnjam da će ruske snage koje se povlače biti sposobne za borbu u dogledno vrijeme, što bi mogao biti veliki problem za Rusiju – napisao je stručnjak.

 

 

Ukrajinske trupe proteklih su dana potisnule ruske snage iz niza naselja u regiji koju je Moskva okupirala na početku invazije. Tisuće ruskih vojnika iznenada je pobjeglo iz okupiranih dijelova Ukrajine. U videoobraćanju kasno u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage oslobodile više od 30 naselja u regiji Harkiv.

 

 

image

 

 

Zauzimanjem grada Kupjansk, ukrajinske snage uspjele su presjeći linije opskrbe za ruske trupe koje kontroliraju područje Izjuma. Ofenziva je izvedena brzo, a trećinu okupiranog Harkiva zauzele su ukrajinske snage u samo nekoliko dana.

 

 

image

 

 

– Zapravo smo iznenađeni koliko su se Rusi loše povukli. Povlačenje je dio umijeća ratovanja. Kad smo se mi povlačili, pobrinuli smo se da pretrpe gubitke dok su napredovali i to smo učinili kako bismo bili sigurni da su napredovali samo 1, 2, 3 kilometra. Oni su bili toliko samouvjereni da nisu pripremili svoju obranu – kazao je Serhij Kuzan, vojni stručnjak u Ukrajinskom centru za sigurnost i suradnju.

 

 

– Ovo je pokazalo da je jedina prednost koju imaju je u količini topničkih oružja i opreme – dodao je Kuzan.

 

 

Ruski mediji pišu kako Moskva sada šalje pojačanje u regiju Harkiv.

 

 

Da se nešto čudno dešava s ruskom vojskom dokazuju riječi i Ramzana Kadirova koji je, doduše ‘u rukavicama‘, kritizirao poteze vodstva.

 

 

– Nisam taktičar poput ljudi iz Ministarstva obrane, ali moramo priznati da su greške napravljene. Uvijek govorim istinu i želim naglasiti da, ukoliko ne bude nekih promjena, biti ću prisiljen otići u Ministarstvo obrane i objasnit im što se događa. ova situacija je jako zanimljiva…

 

 

<p>Rusko povlačenje</p>

Rusko povlačenje

(1878)

Kadirov ‘oprao‘ Šojgua, povlačenje izazvalo haos: ‘Pogledajte ovo, dugo se neće oporaviti…‘

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-