KAD SI GLADAN, NISI SVOJ: Nestašica gotovine u kalifatu, teroristi ostali i bez omiljenih snikersa

Nestašica gotovine u samoproklamovanom kalifatu DAIŠ-a dovela je do drastičnog smanjenja plata, a u Raki se režijski računi, poput struje i vode, mogu platiti isključivo u dolarima, do kojih se može doći samo na crnom tržištu.

 

 

O tome koliko su očajni svjedoči i podatak da su počeli da puštaju i ratne zarobljenike po cijeni od 500 dolara po osobi. Teroristi, koji su se nekada hvalili sopstvenom monetom, sada su suočeni sa teškom finansijskom situacijom, koja je produbljena nakon bombardovanja njihovog trezora, u kojem je nestalo nekoliko miliona dolara gotovine.

 

Prvo su prepolovili plate, zatim su ukinuli bonuse za “medeni mjesec” i rođenje djeteta, a sada su njihovi borci ostali i bez nekih malih zadovoljstava, poput besplatnog snikersa i energetskih pića.

 

 

O teškoj situaciju u Raki svjedoče oni koji su uspjeli pobjeći iz ovog grada, a koji kažu da teroristi traže nove načine da dođu do gotovine. Još od polovine decembra uvedene su restrikcije struje, a cijene osnovnih namirnica su astronomski povećane.

 

“Plate su prepolovljene, ne samo militantima, već svima; službenicima, sudijama, nastavnicima”, kaže bivši stanovnik Rake, koji je nedavno prebjegao u Tursku.

 

Prema posljednjim podacima, smanjenje plata nije uspjelo da nadomjesti nestašicu novca, jer su dosta potrošili i na nabavku oružja, bez kojeg su ostali tokom bombardovanja. Posljednje dvije sedmice DAIŠ prima isključivo dolare, kojim se plaćaju računi i porezi, prenosi britanski Telegraf.

 

“Sve je bazirano na dolaru, ne primaju više nijednu drugu valutu”, kaže Abu Ahmad, koji je nedavno izašao iz Rake i dodaje: “Plate su smanjenje svima, niko nije izuzet od ovog smanjenja, pa čak ni oni koji se nalaze na komandnim pozicijima.”

(53)

KAD SI GLADAN, NISI SVOJ: Nestašica gotovine u kalifatu, teroristi ostali i bez omiljenih snikersa

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-