„JEL’ GA OVO NEKO OTEO…“: Burne reakcije na društvenim mrežama nakon istupa Milorada Dodika…

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama, nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik pozdravio otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

 

 

 

 

Pozdravljam odluku Evropskog savjeta o početku pregovora BiH sa EU. Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica.

 

 

 

Ta odluka priznanje je svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata.

 

 

 

Ova odluka jača temelje koje je spremna da jača Republika Srpska – dejtonsku i na Ustavu građenu BiH, koja jednako pripada svima.

 

 

 

Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila. Stav Evropskog savjeta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja. BiH je po mnogo čemu “mala EU”, test njenog postojanja u prvoj polovini 21. vijeka.

 

 

 

U srcu Evrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet poslije rata projektom EU izgradile države članice.

 

 

 

Taj put, kao i naš, nije uvijek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspješan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. vijeka. Republika Srpska je kroz izjave komesara za proširenje i izvještaje o napretku Evropske komisije svjesna ključnog doprinosa koji je dala da se današnja odluka donese. Republika Srpska neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak.

 

 

 

Naš put ima svoj nacionalni cilj – da u 21. vijeku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima.

 

 

 

Pred svima nama u BiH je još mnogo posla. Danas se dokazalo, i neću odustati od toga, da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode.

 

 

 

Jer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu vidjeli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama, poručio je Dodik.

 

 

Dodik je u međuvremenu ukinuo mogućnost komentiranja, ali je bilo prekasno.

 

 

 

 

(SB)

(287)

„JEL’ GA OVO NEKO OTEO…“: Burne reakcije na društvenim mrežama nakon istupa Milorada Dodika…

About The Author
-