Jednu “kraću”, dečko: Hrabre Bosanke više doprinjele odbrani RBiH nego ratni kafe-kuhar Radončić

“Bio sam svaki dan rata u Sarajevu” – rekao je Fahrudin Radončić na SBB-ovom skupu u Domu mladih, pa onda nastavio kako trebaju Zubac i SIPA hapsiti ljude koji su branili Republiku Bosnu i Hercegovinu, a strani su državljani (aludirajući na lišavanje slobode momaka sa bradama). Unutar ovog dijela Radončićevog govora, nekoliko činjenica je pogubno za njega, a ne zna se koja je više.

 

fahrudin radončić sako

– Nije ga imenovao, ali se njegova pohvala odnosi i na one koji godinama drže zarobljenog Abu Hamzu. Dok je bio ministar sigurnosti BiH, preko Vijeća ministara i kolege ministra pravde Bariše Čolaka nije ništa učinio da se riješi status borca Armije RBiH Abu Hamze koji je pritvoren iako nije osuđen, čak nije ni podignuta optužnica protiv njega.

 

– Samoproglašeni Bošnjak Fahrudin Radončić zaobišao je činjenicu da su neki drugi strani državljani dolazili u BiH, ali da je napadaju. Nikada Radončić nije spomenuo te razularene krvoloke i hapšenje njih i njihovih domaćina. Naposljetku ove podteme, i Radončić je u BiH došao kao strani državljanin, donio je neku svoju ideologiju, a nije branio zemlju. Zar on, kao takav, može prigovarati strancima koji su ginuli za BiH?!

– To da je bio svaki dan rata u Sarajevu, samo roboti mogu dekodirati kao istinit iskaz jer je lider SBB-a ovim htio reći da je imao aktivnu ulogu u odbrani BiH. Slovima tačna, ali suštinski je podvala rečenica “bio sam svaki dan rata u Sarajevu” jer je njena intencija inauguriranje sebe u vojnog ili civilnog učesnika odbrane. Ovako plasirana “na mala vrata”, sigurni smo da će ova rečenica sve češće biti Radončićeva karta za kupljenje emocije javnosti. Međutim, ovdje ćemo to presjeći, sasjeći u korjenu – argumentima.

Naime, svjesni smo da odbtanu RBiH u ratu nije podrazumijevala samo vojnike na linijama, jurišnike, artiljerce, veziste, pozadinske Bosanske_heroine3oficire, generale, nego da su čuvari zemlje bili i ljudi koji su donosili hranu na prve linije, kuhari, vozači, moralisti, Predsjedništvo RBiH, Vlada RBiH, medicinari… Ipak, mora se naglasiti da taj koji je “bio svaki dan rata u Sarajevu”, nikada nije niti na jedan način dao ozbiljan doprinos odbrani, na vojnom ili na civilnom planu! Fahrudin Radončić u ratu neprijatelja nije nikada vidio na frontu, niti za pregovaračkim stolom. Radončić je u ratu bio sekretar u Štabu Vrhove komande Armije RBiH kod generala Sefera Halilovića. Ovo “sekretar” je eufemizam za stvarne poslove i zadatke koje je Radončić obavljao i izvršavao. Najčešće je, vjerovali ili ne, kuhao kafe! Radončić je samo 4 – 5 puta bio pratnja Haliloviću u izvankabinetskim aktivnostima (obilasci komandnih mjesta i stacionara), koje je, kako kažu mnogi svjedoci, koristio za šepurenje i fotografisanje. Ovim je fotografijama, kažu isti svjedoci, htio prikriti kabinetsku nekorisnost.

Za razliku od osobe koja u predizbornoj kampanji koristi notornu neistinu o svojoj angažovanosti u ratu, mnoge žene su “izlazile na crtu” agresorima, jurišale na bunkere ili na neki aktivni način učestvovale u vojnoj i civilnoj odbrani lijepe nam Bosne i Hercegovine!

607_20140302200020_t__37_Napominjemo da je Radončić tokom 1993. uhapšen jer je u njegovom stanu pronađeno više od 30 dokumenata sa oznakom “vojna tajna”, da je još u ratu počeo svojim novinarskim radovima blatiti generale Armije RBiH. Ne da nije branio BiH, nego je otežavao tu svetu i plemenitu zadaću.

 

 

Neka se kafe-kuhar zastidi izvrtanja istine, svog ratnog angažmana, svog sakoa usred agresije nasuprot maskirnih uniformi naših heroina, neka bude izviždan uvijek kada se pozove na svoj izmišljeni doprinos odbrani kako bi na emocije žrtava i domoljuba prikupio glasove.

Jednu manje, Fahrudine – zauvijek.

 

 

 

Izvor: stop-avaz.com

(625)

Jednu “kraću”, dečko: Hrabre Bosanke više doprinjele odbrani RBiH nego ratni kafe-kuhar Radončić

About The Author
-