IZUZETNO JE TEŠKO: Ljekari bez granica upozoravaju na “sistematsko uništavanje” zdravstvenih usluga u Gazi

Naveo je da su podržali šest zdravstvenih ustanova, uključujući tri bolnice na jugu i u centralnom dijelu Gaze, i da su “nastojali” pomoći osoblju bolnice Al-Awda na sjeveru.

 

 

 

Generalni sekretar organizacije Ljekari bez granica (MSF) rekao je da su svjedoci “sistematskog uništavanja” zdravstvenih usluga u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.

 

 

 

Govoreći o najnovijoj situaciji u Gazi pod intenzivnim izraelskim napadima, poteškoćama u zdravstvenim službama i gladi, Christopher Lockyear je rekao: “Postoji katastrofa širom Gaze. Posebno smo zabrinuti zbog situacije na sjeveru Gaze, gdje skoro nemamo nikakav pristup”.

 

 

 

Ističući da je MSF bio na terenu u Gazi prije 7. oktobra, rekao je da su stanovnici Gaze u blokadi posljednjih 15 godina.

 

 

 

Lockyear je napomenuo da se situacija u Gazi ubrzano pogoršala od Hamasovih napada u Izraelu 7. oktobra.

 

 

 

Ističući da je organizacija “veoma zabrinuta” zbog situacije sa glađu tamo, Lockyear je rekao da su “nevjerovatno zabrinuti” zbog toga što će se dogoditi ako Izrael pokrene kopneni napad na Rafah na jugu Gaze, gdje se trenutno nalazi 1,5 miliona ljudi .

 

 

 

Također je podsjetio da je zdravstveni sistem u Gazi i prije 7. oktobra bio u lošem stanju.

 

 

 

Lockyear je ukazao na “sistematsko uništavanje” zdravstvenih usluga u Pojasu Gaze od 7. oktobra, ističući da su medicinski timovi bili primorani da se smjenjuju između bolnica zbog evakuacije.

 

 

 

Ukazao je i na veliki problem za liječenje pacijenata sa povredama koje zahtijevaju “visokokvalitetnu medicinsku njegu”.

 

 

 

“Izuzetno je teško, čak i nemoguće, pružiti ovaj nivo zaštite pacijentima u Gazi upravo sada”, rekao je Lockyear.

 

 

 

Naveo je da su podržali šest zdravstvenih ustanova, uključujući tri bolnice na jugu i u centralnom dijelu Gaze, i da su “nastojali” pomoći osoblju bolnice Al-Awda na sjeveru, prenosi Anadolija.

 

 

 

Ukazujući na humanitarna ograničenja u Gazi, Lockyear je naglasio da su “zabrinuti” slikama na kojima se vidi ispuštanje pomoći u Gazi.

 

 

 

“Zračna pomoć i izgradnja privremene luke neće riješiti situaciju u Gazi”, rekao je Lockyear.

 

 

 

Naglasio je neophodnost prekida vatre kako bi se spriječilo neselektivno bombardovanje u Gazi i olakšao protok humanitarne pomoći.

 

 

 

Za značajnu humanitarnu pomoć u Gazi, “potrebno nam je mnogo više pristupa, resursa i sigurnosti”, rekao je.

 

 

 

Što se tiče blokade s kojom se Gaza suočava posljednjih mjeseci, Lockyear je izrazio “ekstremnu zabrinutost”, ističući sve veće stope “pothranjenosti” u zdravstvenim ustanovama.

 

(SB)

(28)

IZUZETNO JE TEŠKO: Ljekari bez granica upozoravaju na “sistematsko uništavanje” zdravstvenih usluga u Gazi

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-