Iz štaba SDP-a: Bećirović će biti član Predsjedništva BiH, bez nas nema formiranja vlasti…

Autor: Fena

 

 

Generalni sekretar SDP-a BiH Elvir Karajbić izjavio je nakon što su građani Bosne i Hercegovine izašli na Opće izbore, da je SDP ostvario sve zacrtane ciljeve, a kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović pobjeđuje.

 

 

“Možemo slobodno reći da će Bećirović biti član Predsjedništva BiH”, potvrdio večeras je Karajbić.

 

 

 

 

Kaže da je na ovim izborima SDP ostvario još jedan cilj, a to je da se vrati u Narodnu Skupštinu Republike Srpske.

 

 

“Također, ćemo biti prisutni u Vijeću naroda Republike Srpske. Od 2. oktobra bez SDP-a BiH na svim nivoima vlasti se neće moći formirati vlast”, naglasio je Karajbić.

 

 

Pozdravio je sve birače koji su izašli na birališta i iskazali svoju demokratsku volju, kao i sve one koji su glasali za SDP BiH.

 

 

“U ovom trenutku predsjednik SDP-a Nermin Nikšić razgovara sa visokim predstavnikom u BiH i te informacije ćete imati za nekih sat vremena”, dodao je Karajbić a u vezi odluke koju je večeras nametnuo visoki predstavnik.

 

 

Visoki predstavnik je večeras nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojima je povećao broj delegata u Domu naroda Federacije BiH sa 58 na 80, te će se klub svakog konstitutivnog naroda sastojati od po 23 delegata i 11 delegata iz reda Ostalih.

 

 

 

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić obratio se javnosti iz štaba svoje stranke te proglasio pobjedu Denisa Bećirovića, a potom čestitao i Željku Komšiću, kandidatima za člana Predsjedništva BiH.

 

 

Prvenstveno je istakao kako smatra da je puno veći odziv građana nego što to CIK pokazuje.

 

 

– Kandidat Denis Bećirović prema do sada prebrojanim glasovima BiH je prvi put nakon rata dobila člana Predsjedništva koji ne dolazi iz etno – nacionalne stranke. Dakle, rekao bih kako je Denis morao drugi put da pobjedi da bi dobio prvi mandat u Predsjedništvu. Naravno, očekujem da rezultat kandidata prati i rezultat SDP i naših partnera – kazao je i dodao kako je ovo prvi korak kojim “preuzimamo odgovornnost gdje ćemo mijenjati i stanje i sistem u BiH”.

 

 

Denisov zadatak je, istakao je on, da zajedno sa svojim kolegama radi na EU integracijama i NATO putu BiH.

 

 

Čestitao je potom kandidatu Željku Komšiću.

 

 

– Ovo je, na neki način, historijski trenutak jer su građani izabrali dva člana Predsjedništva koji nisu iz etno-nacionalne stranke – rekao je.

 

 

Potom se osvrnuo na razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom koji je vodio nešto ranije tokom večeri.

 

 

– Upoznao me sa svojom idejom. Podržavam i razumjem njegovu želju i ideju da je namjena njegovih izmjena u pravcu deblokiranja vlasti u FBiH – kazao je te dodao:

 

 

– Za nas je BiH država sa jednim predsjednikom i jednom vladom,… Nažalost, u ovom trenutku to nije realnost.

 

 

(FENA/DEPO Portal/ak)

(777)

Iz štaba SDP-a: Bećirović će biti član Predsjedništva BiH, bez nas nema formiranja vlasti…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-