IME MU JE SERGEJ KARAGANOV: Ustoličenje ovog čovjeka u Kremlju zastrašujuća je vijest za…

Evropu!

 

 

Sergej Karaganov tvrdi da se ruska pobjeda u Ukrajini može postići samo ako Zapad bude prisiljen na strateško povlačenje ili predaju

 

 

Ruski akademik Sergej Karaganov (71) za Kremlj će analizirati i proučavati učinkovite načine “odvraćanja Zapada”, piše The Times. Taj predavač na Visokoj školi ekonomije u Moskvi, jednom od najprestižnijih ruskih univerziteta, angažiran je da provede daljnja istraživanja vanjske politike za Kremlj.

 

 

Osim što je Putinov savjetnik za vanjsku politiku i šef utjecajnog ruskog think tanka, Karaganov je jedan od najvećih zagovaratelja rata u Ukrajini.

 

 

“Ruski predsjednik je u pravu što želi osloboditi svijet od ‘zapadnog jarma'”, izjavio je svojedobno, a Vladimira Putina lani je pozivao da izvede preventivni nuklearni napad na Evropu.

 

 

Bacanje nuklearne bombe na Evropu testiralo bi američku predanost NATO-ovoj politici kolektivne odbrane… Nuklearni udar najbolji je način da se svijet spasi od punog rata koji bi Zemlju mogao ostaviti u radioaktivnim ruševinama.

 

 

S moralne strane, to je užasan izbor jer ćemo se poslužiti božjim oružjem, osuđujući tako sebe same na teške duhovne gubitke. Ali ako to ne učinimo, ne samo da Rusija može umrijeti, nego će najvjerovatnije cijela ljudska civilizacija prestati postojati… Samo bi luđak u Bijeloj kući žrtvovao Boston za Poznan (peti najveći grad u Poljskoj). I SAD i Evropa to savršeno dobro razumiju, ali očito im je draže uopće ne razmišljati o tome”, napisao je lani Sergej Karaganov u eseju.

 

 

Novi saradnik Kremlja također tvrdi da se ruska pobjeda u Ukrajini može postići samo ako Zapad bude prisiljen na strateško povlačenje ili čak predaju. Upozorio je i da Kina vjerovatno neće podržati Rusiju u pokretanju preventivnog nuklearnog napada na Evropu, ali je rekao da bi se Peking “ipak radovao jer bi to bio snažan udarac ugledu i položaju Sjedinjenih Država”.

 

 

Istraga ruske opozicione novinske stranice Meduze otkrila je da je Kremlj od Karaganova naručio osam studija, a neke od tema su “teorija i praksa nuklearnog odvraćanja u trenutnim uslovima u odnosu na rusku politiku” i “dijalog o razvoju novog koncepta nuklearnog odvraćanja u četverostranom formatu Rusija-Kina-Indija-Pakistan”.

 

 

Inače, Rusija ima najveći nuklearni arsenal u svijetu, a Putin ima isključivo zapovjedništvo nad tim zalihama koje uključuju oko 5580 bojevih glava. Podsjetimo, ruski predsjednik opozvao je rusku ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa iz 1996., a ranije ove godine nadgledao je probni let obnovljenog bombardera Tu-160M ​​s nuklearnim oružjem.

 

 

Istraga koju je proveo Financial Times otkrila je da je prag za korištenje nuklearnog oružja od strane Rusije bio niži nego što je javno navedeno, a uključivao je ulazak neprijateljskih trupa na ruski teritorij ili poraz jedinica ruskih graničnih trupa.

 

(SB)

(215)

IME MU JE SERGEJ KARAGANOV: Ustoličenje ovog čovjeka u Kremlju zastrašujuća je vijest za…

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-