Imam iz Bihaća oslobođen optužbe da je povrijedio ugled RS-a jer ju je nazvao…

genocidnom tvorevinom…

 

 

 

Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, danas je u Okružnom sudu Banja Luka oslobođen optužbi za krivično djelo povreda ugleda RS-a i njenih naroda koje mu se stavljalo na teret.

 

 

 

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma namaza održao govor u kojem je RS nazvao genocidnom tvorevinom.

 

 

 

Zbog tih izjava, optužnicu protiv njega je podiglo Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

 

 

 

Štulanović se teretio za povredu ugleda RS-a i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika RS-a.

 

 

 

Međutim, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika RS-a nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

 

 

 

Nakon potvrđivanja optužnice donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano – kazao je danas sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.

 

 

 

Štulanović se teretio da je 13. januara prošle godine u džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na YouTubeu pod nazivom “okotilo se povampireno zlo”.

 

 

 

U optužnici je navedeno da je govoru, između ostalog, izjavio: “Kao posljedica da se stvori i napravi Republika Srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eR eS. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog…”.

 

 

 

– U govoru je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, jer je označio kao genocidnu tvorevinu, čime je počinio krivično djelo povreda ugleda RS-a i njenih naroda iz člana 280. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika – navodilo se u optužnici.

 

 

 

Na početku današnjeg ročišta sudija Marković je pitao tužiteljicu Dragicu Glušac da li ostaje kod predmetne optužnice s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

 

 

 

– Optužnica je potvrđena. Takva je kakva je. Ako je amnestiran taj član zakona i to krivično djelo, nije obilježje krivičnog djela i riječi optuženog – kazala je Glušac.

 

 

 

Kasnije je dodala da bi se eventualno optužnica mogla precizirati i govoriti o krivičnom djelu izazivanje i podsticanje na nacionalnu i vjersku mržnju, ali je sudija Marković u presudi objasnio da bi ovakvo preciziranje optužnice značilo istragu na glavnom pretresu, što nije dozvoljeno.

 

 

 

Odbrana Štulanovića je od početka upozoravala da optužnicu treba odbaciti s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

 

 

 

Sudu se obratio i Štulanović.

 

 

– Iz mene nikada nije izbijala mržnja. Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi, možda su trebale biti upućene nekom drugom – rekao je Štulanović.

 

(Faktor)

 

(560)

Imam iz Bihaća oslobođen optužbe da je povrijedio ugled RS-a jer ju je nazvao…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-