Hadžikadić: ‘Vidi se da je Vučić naučio lekciju od Putina, ali ‘priznanje’ Radoičića pokazuje kako se diktatori uspaniče…’

Ovi potezi kao što je “priznanje” Radoičića da je djelovao sam i bez znanja srbijanskog državnog aparata, jasno ukazuju da se diktatori uspaniče kada im se čini da je Međunarodna zajednica odlučila djelovati imalo odlučnije da zaustavi pošast tiranije i bespravlja

 

 

Povodom najnovijih tenzija na Kosovu, saopćenjem se oglasio Mirsad Hadzikadić, predsjednik Platforme za progres, koji smatra da “Vučić kopira Putina”.

 

 

Uzrokovanje tenzija na sjeveru Kosova koji graniči sa Srbijom, formiranje političkih opcija u tom dijelu Kosova koje su pod direktnim utjecajem Vučića, podsticanje Srba na Kosovu da ne uzmu učešće u izborima, pokušaj formiranja administrativne jedinice na Kosovu pod punim utjecajem Srbije i sada oružana akcija Srba na Kosovu i gomilanje srbijanskih trupa na granici sa Kosovom, jasno pokazuju da je Vučić naučio lekciju od Putinovih poteza u Ukrajini, od aneksiranja Krima, do totalnog napada na cijelu državu – navodi Hadžikadić.

 

 

Ističe da je to omogućila odluka Međunarodne zajednice, u stvari Zapada, koja smatra Rusiju tamo, a Srbiju ovdje ključnim igračima u regijama u kojim se ovi nalaze, na osnovu čega im prave ustupke na uštrb ostalih država u tim regijama.

 

 

Rezultat je isti i veoma skup za Međunarodnu zajednicu: proširenje sukoba, više bačenog novca, više nestabilnosti.

 

 

Međunarodna zajednica mora dobro razmisliti o svojoj ulozi u narušavanju međunarodnog poretka, ohrabrenju diktatora i selektivnoj primjeni ljudskih prava – stiče Hadžikadić.

 

 

Ovi potezi kao što je “priznanje” Radoičića da je djelovao sam i bez znanja srbijanskog državnog aparata, jasno ukazuju da se diktatori uspaniče kada im se čini da je Međunarodna zajednica odlučila djelovati imalo odlučnije da zaustavi pošast tiranije i bespravlja.

 

 

Poruka Međunarodnoj zajednici: ne igrajte se sa vatrom nacionalizma, fašizma, šovinizma, tiranije, nejednakosti, nasilja i primjene različitih kriterija za sebe i druge, jer na kraju zlo uvijek putuje puni krug i opeče i one koji ga omoguće ili ne spriječe – navodi na kraju svog saopćenja predskednik Platforme za progres.

 

(DEPO PORTAL/ad)

(298)

Hadžikadić: ‘Vidi se da je Vučić naučio lekciju od Putina, ali ‘priznanje’ Radoičića pokazuje kako se diktatori uspaniče…’

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-