Evropa bojkotuje Putinovu inauguraciju, ali najmanje tri zemlje ipak će poslati svoje predstavnike

Sjedinjene Američke Države i većina država Evropske unije bojkotovat će u utorak svečanost inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, uprkos molbi Kijeva da to ne učine.

 

 

Odgovori diplomatskih predstavnika zapadnih sila pokazali su njihova različita stajališta o inauguraciji ruskog predsjednika, koji je prije malo više od dvije godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

 

 

“Ne, nećemo imati svoje izaslanike na inauguraciji”, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller. “Izbore u Rusiji nipošto ne smatramo slobodnima i poštenima, no Vladimir Putin ostaje ruski predsjednik i u narednom razdoblju”, kazao je.

 

 

Kanada poručuje da će također preskočiti ceremoniju, koja je na rasporedu samo dan nakon što je Rusija objavila da će održati taktičke vježbe koje uključuju nuklearno oružje, ne bi li tako ‘‘ohladila usijane glave na zapadu‘‘.

 

 

Vladimir Putin odnio je uvjerljivu pobjedu na predsjedničkim izborima u martu, održanih samo par sedmica nakon smrti opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog. Vlade zapadnih zemalja osudile se njegov reizbor, ocijenivši ga nepoštenim i nedemokratskim, a isti stav ima i Ukrajina.

 

 

“Ukrajina ne vidi zakonsku osnovu po kojoj Putin može biti priznat kao legitiman i demokratski izabran predsjednik Ruske Federacije”, saopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

 

 

Današnja inauguracija, ističe ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, služi isključivo stvaranju privida legalnosti, iza kojeg se krije čovjek koji namjerava doživotno ostati na vlasti, čovjek koji je Rusku Federaciju pretvorio u agresorsku državu, a vladajući režim u diktaturu.

 

 

Rusija je na inauguraciju pozvala čelne osobe svih stranih diplomatskih misija u Moskvi, izvijestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokopozicioniranog dužnosnika Kremlja.

 

 

Ni ambasador Evropske unije u Rusiji neće nazočiti ceremoniji, što je u skladu sa stajalištem većine država članica EU. Putinovu inauguraciju bojkotirat će tako dvadeset zemalja Evropske unije, međutim očekuje se da će ostalih sedam poslati svoje predstavnike. Osim Francuske, izaslanike na inauguraciju trebale bi poslati Slovačka i Mađarska, navode dva izvora iz redova evropske diplomacije.

 

 

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je da neće sudjelovati. S druge strane, pariški diplomatski izvor rekao je da će Francusku u Moskvi predstavljati njezin ambasador, što ukazuje na podjele oko toga kako postupati s Rusijom.

 

 

“Nismo u ratu s Rusijom i ruskim narodom te nemamo zahtjeve za promjenom režima u Moskvi”, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

 

 

Izvor iz Pariza navodi da je Francuska prethodno osudila održavanje izbora pod okolnostima represije i ukraćivanja biračima mogućnost stvarnog izbora, kao i provedbu izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava.

 

 

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se u posljednjim mjesecima, s obzirom da je Pariz pojačao svoju podršku Ukrajini. Macron prošle sedmice nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako bi to zatražio Kijev, rekavši da bi bilo legitimno razmotriti takav zahtjev u slučaju da Rusija probije ukrajinske linije fronta.

Baltičke države, koje više nemaju svoje izaslanike u ruskoj prijestolnici, kategorički su odbile sudjelovanje na inauguraciji.

 

 

“Smatramo da se izolacija Rusije i njezinog kriminalnog lidera moraju nastaviti”, rekao je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis. “Sudjelovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvu. Podrška ukrajinskom narodu koji se bori protiv ruske agresije, ostaje naš prioritet”, poručio je.

 

(Raport)

(221)

Evropa bojkotuje Putinovu inauguraciju, ali najmanje tri zemlje ipak će poslati svoje predstavnike

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-