Emir Kusturica okončao snimanje “svog političkog testamenta”

Režiser Emir Kusturica rekao je da će film “Na Mliječnom putu” biti njegov politički testament.

“Kad kažem politički testament, mislim na jedno potpuno gubljenje iluzije šta je bio taj rat, potpuno gubljenje iluzije i ideje o humanitarnom pravu kao nečem što je nametnuto kao ideja da se bombardovanjem pravi mir što je najanoviji izum. I na jednu krizu koja je zahvatila zapadnu civilizaciju i koja se sada razrješava na Bliskom istoku. Sedam zemalja su oni opustošili, sedam zemalja ostavili u ruševini”, istakao je Kusturica.

On je pojasnio da je ovaj film politički testament u smislu njegove teorije koju je izvukao iz priče jednog Rusa da je zapadna demokratija propala zajedno sa propašću Sovjetskog Saveza.

“Jer, dok je postojao Sovjetski Savez, zapadne države su unutar svojih sistema morale da dokazuju da su demokratske, a kako je pao Sovjetski Savez, kako je pao berlinski zid, pred njima nije ostalo više ništa što su morali da ispunjavaju”, rekao je Kusturica za portal Iskra u Andrićgradu gdje je juče snimio posljednje kadrove filma “Na mliječnom putu”.

To se vidjelo, kaže on, najprije na bombardovanju Jugoslavije i na flagrantnom kršenju međunarodnog prava koje je dovelo do ovoga u čemu se svijet danas nalazi.

Na pitanje šta će Zapad i šta će Hollywood reći na ovakav predtekst njegovog novog filma, Kusturica je poručio da ga je “savršeno baš briga”.

Poslije 50 sedmica snimanja na lokacijama od Hercegovine i Zelengore do Andrićgrada, 5.000 statista, 800 eksplozija, posljednji kadrovi snimljeni su jučer u Andrićgradu, gde je za potrebe filma napravljen centar jednog hercegovačkog sela.

“Imam skoro izmontiran film. Ima mnogo optičkih trikova, još mnogo, mnogo rada. Moja je vjera da možemo stići za Cannes, ali, ako ne stignemo, čekamo sljedeću godinu”, kaže Kusturica.

On je rekao da njegov novi film ima uzbudljivu ljepotu, uzbudljivu priču, jedan bajkoviti i jedan krajnje realistični nivo.

“Sve što mi je preostalo ispod kože i izvan kože, sve što sam imao, dao sam za ovaj film. Ovo je priča o moralu, priča o vjeri i priča o uvjerenju, što je danas zaboravljena kategorija. Kad danas radiš tako nešto onda je potrebno da ne podliježeš samoobmani i da za neki kadar koji nije dobar kažeš da je dobar, za neku scenu koja nije do kraja razrađena da kažeš da je dobra, da ćeš je popraviti trikovima, u montaži muzikom. Ovde se nisam time bavio, ovde nema takvih trikova”, istakao je Kusturica.

On je dodao da je utoliko ovaj film “ishodište skoro pa jedne karijere”.

“Ne znači da je posljednji, ali je ishodište i sve što sam zaradio od filma i muzike, otišlo je tamo što je opet novi nivo”, kaže Kusturica.

(22)

Emir Kusturica okončao snimanje “svog političkog testamenta”

| Magazin, Slider |
About The Author
-