Ona je jedina jugoslovenska pobjednica Evrosonga: Pogledajte kako danas izgleda!

Na današnji dan 1989. godine grupa Riva iz Zadra predvođena pjevačicom Emilijom Kokić osvojila je prvo mjesto na takmičenju za pjesmu Evrovizije.

 

 

Te godine takmičenje je održano u Švajcarskoj, nakon što je na prethodnom pobjedila čuvena Selin Dion.

 

 

Riva je osvojila 137 bodova sa pjesmom “Rock me”, i iza sebe ostavila Veliku Britaniju sa sedam bodova manje, i Italiju koju je te godine predstavljala legendarna Ana Oksa.

 

Pogledajte video:

 

Zanimljivo je da je Riva nastupala posljednja, a maksimalnih 12 bodova dale su joj četiri zemlje – Izrael, Turska, Irska i Velika Britanija. Iz Jugoslavije 12 bodova je otišlo Švedskoj. Ovom pobjedom koju su mnogi nazvali iznenađenjem, Evrosong stigao u Zagreb i to je bila prva i jedina pobjeda Jugoslavije na poznatom muzičkom takmmičenju.

 

Nakon pobjede Emilija i ostatak benda izdali su album za jugoslovensko tržište, kao i izdanje na engleskom jeziku. Sarađivali su i sa gitaristom Perom Geslom iz slavnog benda Rokset. Gostovali su u brojnim evropskim zemljama, a bili su izuzetno popularni čak i u Japanu.

 

Ipak, s početkom građanskog rata u Jugoslaviji grupa je postepeno prekidala saradnju sa stranim izdavačkim kućama, i 1992. godine se raspala. Emilija je nastavila solo karijeru. I danas se bavi muzikom, a ima i svoju školu pjevanja.

 

 

– Evrovizija je u prošlom vijeku izgledala mnogo drugačije nego što danas izgleda. Sada učestvuje više zemalja, a izvođači se trude iz petnih žila da u tri minuta nastupa privuku što više pažnje, koriste se raznim trikovima i Evrosong ponekad izgleda kao običan cirkus – rekla je Emilija za hrvatski Stori i dodala:

 

– Mislim da danas Evrosong ipak ima niži dignitet nego što je imao prije.

 

emilija-kokic

(781)

Ona je jedina jugoslovenska pobjednica Evrosonga: Pogledajte kako danas izgleda!

| Da se ne zaboravi, Foto/Video, Magazin, Slider |
About The Author
-