DRAGAN BURSAĆ: “Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u Severine!”

Jedna od najpopularnijih pjevačica u regiji, Severina, nastupila je prije nekoliko dana u dvorištu Biljarde na Cetinju povodom 210 godina rođenja crnogorskog pjesnika Petra Petrovića Njegoša. Riječ je o događaju na kojem je glumački bard Slobodan Marunović recitovao stihove iz Njegoševe “Noć skuplja vijeka”, a Severina je izvodila plesnu tačku.

 

 

Piše: Dragan BURSAĆ 

 

“Njegoš bi, da je živ, prvo govnjivom motkom rastjerao sve Mićoviće, Dajkoviće, Noge, Đoge, i ostale mizogine pansrpske mrave i mraviće, a onda bi sa Seve uživao u performansu “Noć skuplja vijeka“. Jer zaista, boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u Severine, istinske heroine!“

 

 

Ako ukucate u pretraživač “Severina“ i “Njegoš“, postoji velika opasnost da vam se samospali ekran ili da dobijete nekakvu digitalnu anatemicu Crkve Srbije, jer ste uopšte ukucali zajedno “svijetlog vladiku“ i “p***o glumicu“, kako Severinu žigošu lokalni serbski pičkopaćenici i ostala mizogina naci stoka sitnog zuba.

 

 

A evo šta je u stvari, za one koji ne znaju, a gotovo da i nema takvih.

 

 

Jedna od najpopularnijih pjevačica u regiji, Severina, nastupila je prije nekoliko dana u dvorištu Biljarde na Cetinju povodom 210 godina rođenja crnogorskog pjesnika Petra Petrovića Njegoša. Riječ je o događaju na kojem je glumački bard Slobodan Marunović recitovao stihove iz Njegoševe “Noć skuplja vijeka”, a Severina je izvodila plesnu tačku.

 

 

Inače sjajan performans pod dirigentskom palicom velikog crnogorskog slikara i grafičara Dimitrija Popovića, održan je u lapidarijumu Biljarde na Cetinju. Predstavljena je njegova grafička mapa ”Oreol mikrokozma” i narečeni performans ”Noć skuplja vijeka” kao što rekoh u slavu 210 godina rođenja Njegoša.

 

 

Ni časa nije časila kvazimoralna srbijanska medijska artiljerija da ospe paljbu i po Severini, i po Cetinju, i po Cetinjanima, i po Dimitriju Popoviću, i po Marunoviću. Pa se pljuvačina iz beogradskih tabloida poput kanalizacije izlila diljem regije u tolikoj mjeri da možemo slobodno govoriti o neliječenoj socijalnoj psihopatologiji širokopojasnog ludila, koja se slobodno širi prostorom.

 

 

Čija li si Seve?

 

“Dočekali su je Cetinjani na nogama uz aplauze i ovacije, kao najrođeniju Crnogorku u čijoj sjenci se našao na zidovima tog zdanja portret vladike Rada“, urliče neki kvazinovinar beogradskog medijskog smeća “Alo“. Pa tako narečena nepotpisana persona ili persone propituju ne samo Severininu čednost, nego i njenu naciju. Jer, kako to biva, ne ide da neka “necrnogorka“ uvija trbušni zid pred Cetinjanima. Šta – mora biti srpkinja ili niko???

 

 

Mada, da ne bude zabune šta se misli iz vizure srpskog sveta o Cetinju i Cetinjanima, tu je i čemerni Vladislav Dajković, lider prosrpske Slobodne Crne Gore koji zapjenjeno lupa:

 

 

“U tom kontekstu, istom logikom su mogli da pozovu i ustaškog pjevača Tomsona kojeg Cetinjani rado slušaju na protestima protiv Srpske pravoslavne crkve.“

 

 

U tom, Dajkovićevom ultranacionalističkom kontekstu, Cetinjani su ustaše, jer “rado slušaju Tomsona“, a Severina im dođe na isto, pa je i ona ustaškinja. To je ta somnambulna logika, iza koje stoji ne samo Dajković, nego i čitava beogradska kamarila.

 

 

A Seve im smeta posebno, jer je najrezolutniji borac za istinu na mejnstrim medijskom muzičkom nebu ove čemerne regije. Severina, primjerice ne priča o “strašnom zločinu“ u Srebrenici, nego kaže-da bio je genocid. Severina ima svoju glavu koju koristi pazite sad, za konstruisanje suvislih misli, ideja i riječi u smislenim i poučnim rečenicama, a bez da mora klimoglaviti na partijsku bazu ili slušačko medijsko tijelo.

 

 

Ooo, toliko istine ne može podnijeti prosječan četnički um, pa je svaka šuša našla da šilji svoj digitalni mikropenis na Severininom nastupu.

 

 

Gdje je žensko tijelo, tu su i popovi

 

Ali, kakav bi to događaj bio da se u komentarisanje ženskog tijela nisu uključili mantijaši Crkve Srbije, poslovično pozvani da komentarišu sve-od menstrualnog ciklusa do poželjnih oblika ženskog tijela. Tako profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, sveštenik Darko Đogo postavlja, tobož zabrinut, pitanje:

 

 

„Kada pođete na Čevo ili Njeguše, da se pomolite za duše naših istinskih divotnica, kako ćete ne samo pred Miloša, već i njima na oči ako njihov lik danas donosi neka divotnica skrojena po mjerama koje su te svete žene odbacivale? Razmišljam, takođe, o mojim precima Hercegovcima, koji su stare Crnogorce i Crnogorke gledali Njegoševim očima – kako se i njima, i samim precima današnjih žitelja Cetinja i okoline, koji nas gledaju iz Nebeske Srbije, čini to što je arhetip ženske ljepote prikazan onako kako je na Cetinju prikazan? Da li je to sve što su imali da kažu o svojim prabakama i majkama njihovi potomci?“

 

 

Aha, dakle popo smatra nešto o idealu ženske ljepote, pa ubacuje u narativ druge (navodno ljubomorne) žene, i nekako zaziva ona “vremena divna“, kad je bilo poželjno, ovakve “nedivotice“ kao što je Severina na lomaču. No dobro, sekta Srednjeg vijeka i njeni vojnici mogu samo tako. Problem je što je ova svetosavska sekta postala i ostala i model razmišljanja u naaroda i srbadije općenito i što je logističko i ideološko stjecište pedofila, ubica, mizoginaca svakovrsnih i četnika opšte prakse.

 

 

Crnogorstvo, neprijatelj no. 1 u Crnoj Gori???

 

Da ne bude nikakve zabune zašto srbijanski smeće-tabloidi i ne samo oni zajedno sa javnošću napljuvavaju Severinu, sve sa slikarom i grafičarem Dimitrijem Popovićem, potrudio se Milutin Mićović, da onaj Mićović, Joanikijev brat, što tvrdi da su Crnogorci “nule od ljudi“, a koji je ovom prigodom kazao:

 

 

“Taj performans je i simptom novocrnogoraca i njihove ideologije, koji ne podnose ni sopstveno porijeklo, a kamoli Njegoševu duhovnu uzvišenost i mučeništvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u “smrtnu prašinu”, pa onda svojski da se provesele.“

 

 

E to je srž! To je bit! To je poenta! Smeta velikosrbima crnogorstvo, smeta im slobodna Crna Gora koja je dio Zapadne civilizacije, smeta im što se umjesto Severinine nije pojavila Danica Crnogorčević da zamekeće “veselje srpskom rodu“. Smeta im u konačnici što je Njegoš bio Crnogorac! Smeta im sve što miriši na svijet, a nije dio mračnog i bizarnog svetosavskog kulta u koji bi se preumljavanjem nekako trebao utjerati i Njegoš, a koji ima veze sa svetosavljem, koliko i gore pomenuti serbski dušebrižnici s performativnom umjetnošću.

 

 

Da se Njegoš pita

 

I za kraj, jedino iskonsko i iskreno pitanje-a šta bi na sve rekao Petar Petrović Njegoš?

 

Njegoš bi prvo govnjivom motkom rastjerao sve Mićoviće, Dajkoviće, Noge, Đoge, i ostale mizogine pansrpske mrave i mraviće, a onda bi sa Seve uživao u performansu “Noć skuplja vijeka“. Jer zaista, boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u Severine, istinske heroine!

 

(CdM)

(326)

DRAGAN BURSAĆ: “Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u Severine!”

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-