Dodik vrši veliki pritisak na Vučića da Srbija prestane priznavati Schmidta za visokog predstavnika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta je razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, a u toj funkciji ga je i primio tokom službene posjete Beogradu. To se nije svidjelo Miloradu Dodiku, predjsedniku RS-a, i sada čini sve da se ta paradigma promijeni.

 

 

Devetog septembra 2021. godine Schmidt je otputovao u Beograd, a u Vili Mir ga je srdačno dočekao Vučić. Nakon sastanka saopćeno je:

 

 

“Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Kristijanom Šmitom”, navedeno je između ostalog čime je potvrđen stav Beograda da je Schmidt visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

 

Vučić i Schmidt u Beogradu (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll)

 

 

I u aprilu prošle godine Vučić je u Beogradu dočekao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

 

 

Vučić je dva puta u Beogradu primio visokog predstavnika Schmidta

Vučić je dva puta u Beogradu primio visokog predstavnika Schmidta

 

 

Uprkos tome, zvaničnici bh. entiteta RS na čelu s Miloradom Dodikom od samog dolaska Schmidta u BiH odbijaju prihvatiti činjenicu da je Schmidt šef OHR-a.

 

 

Dodik smatra da Schmidt nije nije visoki predstavnik u BiH i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Rusije i Kine, koji je trebalo da potvrdi njegovo imenovanje, a nisu to učinili.

 

 

No, zvaničnicima iz RS-a nedavno je stigao “hladan tuš” kada je na pismo Željke Cvijanović, u kojem je zatražila odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika, odgovorio generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres.

 

 

“Niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, stoji u odgovoru prvog čovjeka UN-a članici Predsjedništva BiH.

 

 

Za dva dana bit će održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske, a Dodik sada priprema pritisak na vlasti u Beogradu da i oni promijene svoj stav prema Christianu Scmidtu.

 

 

 

 

To je otvoreno najavio Milorad Dodik.

 

On je izjavio bi Republici Srpskoj značio stav Srbije da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa procedurama jer bi u tom slučaju imala daleko veću snagu.

 

 

Dodik je naveo i da Republika Srpska na predstojećoj zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije želi da vidi da li sa Srbijom, odnosno sa njenom vladom, može da izgradi zajednički stav da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa procedurama i od strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

 

 

“Da potvrdimo da Srbija nije dala saglasnost, da Republika Srpska nije dala saglasnost, da on nije biran, nije potvrđen u Vijeću sigurnosti i nema legitimitet visokog predstavnika. To bi veoma značilo našoj političkoj borbi u RS-u i na nivou BiH i bio bi nama značajan iskorak”, rekao je Dodik za RTS.

 

 

Time bi, dodao je, bilo bi potvrđeno činjenično stanje koje je neophodno.

 

 

“Mi ćemo se dogovorati da vidimo i da i anketiramo i druge šta misle o tom pitanju da li je on izabran ili ne”, rekao je Dodik i podsjetio da je Narodna skupština RS-a usvojila zakon da ne primjenjuje odluke Ustavnog suda BiH i odluke visokog predstavnika.

 

 

Te odluke, bolje rečeno brutalni udari na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, već su izazvale i međunarodne reakcije – američke sankcije za predsjedavajućeg NSRS-a Nenada Stevandića, premijera RS-a Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS-a Miloša Bukejlovića.

 

(Klix)

(20)

Dodik vrši veliki pritisak na Vučića da Srbija prestane priznavati Schmidta za visokog predstavnika

About The Author
-