Dodik prozvao bošnjačke političare: Hoćete li da gradite državu sa nama, po mjeri svih nas, ili ćete da je rasturate po mjeri stranaca?

Iskreno očekujem i vjerujem da će Evropski vijeće donijeti odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

 

 

“Pregovarački proces znači usklađivanje zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU. Ali, to otvara ključno pitanje za našu budućnost – ko je zakonodavac u ovoj zemlji?

 

 

 

Za RS to su legitimni, demokratski izabrani predstavnici naroda i nije stranac koji se lažno predstavlja. Da li će EU pregovarati sa demokratskim institucijama ili nelegitimnim uzurpatorom?

 

 

 

Politička elita

 

 

Vidim da se u jednom dijelu bošnjačke elite politika vodi tako što bježe svaki put kada nije kako oni hoće.

 

 

 

Hoće li tako pregovarati i sa EU? Jučer su predstavnici Bošnjaka pobjegli iz parlamenta s jasnim ciljem da se ne raspravlja o Izbornom zakonu, jer čekaju nametanje od strane Schmidta (Christian Schmidt, op. a.). I to je jedina istina. Po stoti put vam kažem, RS na nametanje pristati neće”, objavio je Dodik na društvenoj mreži X.

 

 

 

Za RS jedine skute u koje želimo biti odjeveni su one satkane od demokratskih institucija, Ustava i Dejtonskog sporazuma, dodaje lider SNSD-a.

 

 

 

“Za nas je sakrivanje pod suknju Christiana Schmidta apsolutno neprihvatljivo. Ne može se u EU kao rob i kao kolonija, jer ona je zajednica slobodnih ljudi i suverenih država.

 

 

 

Ja bošnjačkom narodu ne želim da odluke donose drugi umjesto njih zato što se njihovi političari plaše da preuzmu odgovornost.

 

 

 

Nema nama sreće u diktatu bilo kog stranca koji ne dijeli ni našu sreću ni našu muku – niti može, niti zna kako. Zašto mi da budemo jedina zemlja u Evropi, vjerovatno i u svijetu, od koje se traži da budemo podanici jednom strancu”, navodi Dodik.

 

 

 

Izborni proces

 

 

Tvrdi da “godinu pokušavaju da se dogovore o izmjenama koje bi unaprijedile izborni proces i omogućile legitimno predstavljanje sva tri naroda, ali bošnjački političari bježe od toga jer im to nije interes”.

 

 

 

Pošteno je da već jednom kažete: hoćete li da gradite državu sa nama, po mjeri svih nas, ili ćete da je rasturate po mjeri stranaca?

 

 

 

I dosta više tih otrcanih fraza da smo RS i ja ovo ili ono. Mi smo ti koji ovaj nasukani brod vučemo ka mirnoj luci. Da nema nas, vi biste se međusobno satrali.

 

 

 

Možete li jednom prihvatiti da BiH može postojati samo ako pripada svima podjednako i nikome više od drugih.

 

 

 

Ona ne postoji kada želite prava drugih da date sebi, a tek ne postoji kad prava svog naroda nosite pod nečiju suknju”, napisao je Dodik.

 

 

 

 

(Raport)

(252)

Dodik prozvao bošnjačke političare: Hoćete li da gradite državu sa nama, po mjeri svih nas, ili ćete da je rasturate po mjeri stranaca?

About The Author
-