Dodik najavio feštu u Banja Luci: Od Bosićevih para kupujem bure piva i dovodim ‘muziku’!

Sukob između Milorada Dodika (SNSD) i Mladena Bosića (SDS) ne jenjava već treću godinu.

Jedan drugog prijavljuju sudu, međusobne optužbe pršte, računa se ko je više ukrao…Milorad Dodik je jučer izjavio kako će od novca kojeg očekuje po presudi za (Bosićevu, op.pr), kako tvrdi, klevetu napraviti nezapamćenu feštu u centru Banja Luke.

„Bosić je gubitnik, rođeni gubitnik smutljivac…jedva čekam tu njegovu kaznu koju mora da plati i onda ću napraviti javno veselje, ovdje u po centra Banjaluke. Pola ću platiti nekim institucijama, a za pola ćudovesti bure piva i živu muziku i ko god naiđe biće čašćen. Bosićevim parama, zato što je lagao“, izjavio je Dodik.

Bosić je, prethodno, kazao kako Dodik govori jezikom mafije, optužili su Dodika da RS pretvara u Sjevernu Koreju te da je prijetio smrću Mladenu Bosiću – i ovo je samo u protekla tri dana.
 Podsjetimo se, stoga, kako i zašto je sve počelo.

Dakle, vrijedi spomenuti Platformu o usaglašenom djelovanju dvije stranke, koju su Bosić i Dodik potpisali 2010.

„Kad god su naše dvije stranke u prethodnom periodu bile na različitim stranama na nivou BiH, to je imalo štetne posljedice za RS. Smatram da su svi shvatili da je naš zajednički nastup u Sarajevu neophodan i očekujemo da i ostale stranke iz RS to podrže”,cvrkutao je tada Bosić.

U naredne tri godine, odnosi su bili naoko vrlo prijateljski, no, svako malo, pojavila bi se neka iskrica (poput sporazuma SNSD-a i SDP-a) iz koje se dalo naslutiti da bi se stranačko prijateljstvo vrlo brzo moglo strmoglaviti. I tako je i bilo.

Kulminacija problema dešava se 2013, kada je SNSD i formalno zatražio smjenu SDS-ovih članova iz Vijeća ministara. Na meti je najčešće Mirko Šarović (često ocijenjen kao jedan od rijetkih bh. ministara koji dobro rade svoj posao) iz SDS-a.

Dvije godine kasnije, retorika se uopće nije promijenila.

U aprilu prošle godine počelo je suđenje po tužbi Dodika koji je Bosića optužio za klevetu. Bosić je kazao kako ima dokaze da je Dodik ukrao milione, Dodik mu je odgovorio tužbom, kazao mu da je patološki lažov i tražio da mu plati 10 hiljada KM za nanesenu duševnu bol.

Dodik je, uvtrdili su neuropsihijatri (…), bio u jako teškom psihičkom stanju nakon Bosićeve tvrdnje, pa je Sud presudio u Dodikovu korist. Dodik sad čeka Bosićev novac, no Bosić i dalje tvrdi da je Dodik ukrao milione i da je lopov.

Bosić i Dodik ponovo su par blagih šamara razmijenili u septembru kada su jedan drugog optužili za veleizdaju, a Bosić je, pritom, zatražio i da se uvede kontrola mentalnog zdravlja funkcionera…

„Ovakvi nekontrolisani napadi, izljevi bijesa, sigurno neće donijeti dobro nikome“, kazao je tada Bosić, i dodao da su Dodikove izjave ‘huškanje luđaka’.

„Naravno da treba procesuirati i kazniti one koji vode izdajničke procese jer naprosto nema drugog načina da ljudi postanu odgovorni za svoje mandate“, komentirao je, s druge strane, Dodik.

Sredinom februara ove godine, Bosić je primio prijetnje smrću, pa su iz SDS-a za to optužili Dodika.

U međuvremenu – iako o tome ne vole govoriti, RS prilično zaostaje za FBiH, koja u odnosu na RS, bilježi skoro duple stope ekonomskog rasta, ima rast industrijske proizvodnje, ima rast izvoza i ima rast zaposlenosti…pojavio se i podatak kako je Kanton Sarajevo uplatio više javnih prihoda od cijele RS.

No, zato će Dodik u centru RS-a, Banja Luci, uz bure piva i živu muziku, uskoro napraviti feštu. Pritom, kako je ovo izborna godina, za očekivati je nove sukobe, šatore i ‘veselje'…

(11)

Dodik najavio feštu u Banja Luci: Od Bosićevih para kupujem bure piva i dovodim ‘muziku’!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-