Direktor službe za poslove sa strancima: ‘Schmidt nije visoki predstavnik, on nije u BiH ušao kao…’

Dodaje kako “zakon u ovoj državi donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske kao i Parlament Federacije BiH”

 

 

Direktor Službe za poslove sa strancima (SPS) Bosne i Hercegovine Žarko Laketa oglasio se saopćenjem za javnost vezano za boravak Christiana Schmidta u BiH, a u vezi, kako je naveo, “stalnih natpisa u sredstvima javnih informisanja, želi informisati javnost da pojedinci svoje interpretacije nezakonitog djelovanja, smatraju za sveto slovo”.

 

 

Christian Schmidt nije imenovan adekvatnom rezolucijom UN-a i samim tim nije visoki predstavnik. Rezolucija kaže: “Strane zahtijevaju postavljanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a”.

 

 

 

 

Isti je granični prelaz prešao kao poslanik, odnosno kao diplomata Savezne Republike Njemačke a ne kao diplomata UN-a. Dozvolili smo da građanin Njemačke misli da je donio Zakon – navodi Laketa.

 

 

Žarko Laketa za N1 o migrantskoj krizi u BiH - N1

 

 

Dodaje kako “zakon u ovoj državi donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske kao i Parlament Federacije BiH”.

 

 

Svojim neovlaštenim aktivnostima dovodi do urušavanja Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Pošto svi smatraju da se mogu ponašati mimo Zakona, svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine će po Zakonu štiti interese Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika.

 

 

Nećemo dozvoliti klasičnu zamjenu teza, nije dobro da se i mi, predstavnici iz Republike Srpske, ne budemo ponašali po Zakonu jer trenutno smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum – navodi Laketa.

 

(DEPO PORTAL/mm)

(268)

Direktor službe za poslove sa strancima: ‘Schmidt nije visoki predstavnik, on nije u BiH ušao kao…’

About The Author
-