Die Welt: Orban se opasno igra na Zapadnom Balkanu, s Dodikom ima obostrane interese

“Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu” naslov je teksta koji u uglednom njemačkom listu Die Weltu potpisuje Carolina Druten, njihova dopisnica iz Atine.

 

 

Odavno je poznato da je Balkan geopolitičko igralište, ali sada je tu Mađarska, članica Evrope unije i NATO-a, koja podržava secesionističke napore bosanskih Srba, navodi njemački list te citira jednog sljedbenika Milorada Dodika kako kaže da RS u svojim nastojanjima ima punu podršku Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana.

 

 

Kako će Dodik vratiti 100 miliona eura ili šta će Orban dobiti zauzvrat?

 

 

Zapadni Balkan je već dugo vremena zapravo jedno područje, važan strateški prostor za Evropsku uniju, ali s Rusijom koja ometa integracijske procese u EU i NATO. Kina Zapadni Balkan vidi kao mostobran, a bliskoistočne zemlje i Turska isto tako želje povećati svoj utjecaj.

 

 

“Situacija je eksplozivna… Također zabrinjava napeta situacija u Ukrajini, sumnjam da bi NATO ili EU željeli sebi priuštiti još jednu sigurnosnu krizu u Evropi”, citira Die Welt politologa Jasmina Mujanovića.

 

 

Gde je sve Dodik ODVEO ORBANA: Pokazao mu i kako se peče rakija u Srpskoj (FOTO)

 

 

Čini mi se da ove brige ne muče zvaničnike u Budimpešti, Orban želi blokirati svaki vid sankcija Dodiku, a njemački list podsjeća kako Mađarska želi pokloniti RS-u 100 miliona eura. Mujanović kaže i kako je odnos obostrano koristan, kako Dodiku treba svaka moguća podrška, a kako Orban želi povezati još jednu kariku u lancu neoliberalnih režima.

 

 

“Orban računa i na proširenje EU i tu želi vidjeti Srbiju”, dodaje Mujavnović.

 

 

Dodik i Orban u privatnom ugostiteljskom objektu | BN

 

 

Die Welte navodi i zajedničkog “agenta” Oliver Varhelyia, evropskog komesara za proširenje, koji je otišao dalje od evropskih zajedničkih interesa, te s Dodikom koordinirao termin održavanja spornog zasjedanja Narodne skupštine RS-a.

 

 

Njemački list navodi i kritiku europarlamentarca Romea Franza, koji mađarskom diplomati na teret stavlja “povlašteni tretman Srbije i slučaj Dodik” te dovodi u pitanje njegov mandat.

 

 

Jutarnji list - Orbanova snažna politička gesta: zašto je mađarski premijer došao Dodiku u Banju Luku

(Klix)

Die Welt: Orban se opasno igra na Zapadnom Balkanu, s Dodikom ima obostrane interese

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-