DENIS HADŽOVIĆ: “Prisustvo EUFOR-a na protestima u petak značilo bi pogoršanu sigurnosnu situaciju” (VIDEO)

EUFOR u BiH od 2004. godine, između ostalog, ima ulogu ispunjavati misiju u vezi s implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Daytonskog mirovnog sporazuma, te nadgledati njegovu vojnu implementaciju na tlu naše zemlje.

 

 

Mnogi građani očekivali su prisustvo EUFOR-a tokom protesta podrške Miloradu Dodiku na administrativnoj liniji dva bh.entiteta.

 

 

Mandat EUFOR-a propisan je Dejtonskim mirovnim sporazumomom koji im nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. Snage EU saopćile su da nisu rasporedile dodatno osoblje jer nisu dobile zahtjev vlasti za to. Treba li u slučajevima koji bi mogli ugroziti sigurnost građana poziv za reagovanje?

 

 

EUFOR u BiH od 2004. godine, između ostalog, ima ulogu ispunjavati misiju u vezi s implementacijom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Daytonskog mirovnog sporazuma, te nadgledati njegovu vojnu implementaciju na tlu naše zemlje. No, trupe EUFOR-a nisu se pojavile na mjestu direktnog kršenja mirovnog sporazuma u Istočnom Sarajevu na prostestima podrške Miloradu Dodiku. Struka kaže, možda je tako i bolje.

 

 

DENIS HADŽOVIĆ, STRUČNJAK ZA SIGURNOST: 'Učešće vojnika iz Hrvatske u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini može biti...' | Slobodna Bosna

 

 

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kaže za televiziju Hayat da je bolje da ne viđamo EUFOR-ove trupe u takvim situacijama, jer bi to bio znak pogoršane situacije.

 

 

EUFOR je u svom izvještaju naveo da nisu dobili zahtjev od bosanskohercegovačke vlasti za intervenciju na osnovu kojeg bi djelovali.

 

 

NATO izašao ususret BiH, ali moramo ispuniti domaću zadaću' / Bljesak.info | BH Internet magazin

 

 

Hamza Višća, vojno-politički analitičar, objašnjava da je EUFOR ovdje prisutan i kako bi pomogao domaćim organima u BiH da sami osiguraju mir.

 

 

Višća naglašava kako EUFOR pruža podršku kolektivnoj i kombinovanoj obuci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i pomaže u njihovom napredovanju prema NATO standardima, što je veoma važno za sigurnost i stabilnost naše zemlje. Stoga prema mišljenju naših sagovornika, nema razloga za brigu što trupe nisu izašle na proteste podrške Miloradu Dodiku.

 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

(SB)

(181)

DENIS HADŽOVIĆ: “Prisustvo EUFOR-a na protestima u petak značilo bi pogoršanu sigurnosnu situaciju” (VIDEO)

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-