BROJNE REAKCIJE NA IZJAVU ZELENSKOG O “RUSKOJ PRIRPEMI EKSPLOZIJE NA BALKANU”: “Za sada ne postoji opasnost zato što je već u posljednje vrijeme…”

Izjava predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog kako Rusija priprema otvaranje novih sukoba, i to na Balkanu, izazvala je brojne reakcije.

 

 

Stav zvaničnika Evropske unije je da evropske integracije mogu osigurati mir i stabilnost. S druge strane, analitičari za sigurnost smatraju da takve izjave moramo posmatrati iz neprijateljskih odnosa Ukrajine i Rusije.

 

 

“Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobijamo informacije. Rusija ima dugoročni plan: Bliski istok, a sljedeća distrakcija biće Balkan. Ako partneri sada ništa ne preduzmu, opet će doći do eksplozija, i opet… To nije novost. Rusija će se pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom”, izjavio je Zelenski.

 

 

Takva izjava može se čitati kao dolijevanje ulja na vatru. Klasično projektovanje protivničke strane kao izazivača krize. Ovo je mišljenje defendologa Duška Vejnovića. Zelenski, kaže, u ovom slučaju iznosi mišljenje.

 

 

“Balkan je istorijski uvijek bio na raskršću. Krvlju je natopljen, istorijski gledano kroz konflikte i sukobe. Ja sam visoko ubijeđen da do tog sukoba doći neće”, smatra Vejnović.

 

 

Izjave iz Kijeva i Moskve trebalo bi uzimati s rezervom zbog neprijateljskih odnosa. I Ukrajina i Rusija pokušavaju mobilizirati javnost jedne protiv drugih ili za sebe obezbijediti širu međunarodnu podršku.

 

 

ZIJAD BEĆIROVIĆ, Međunarodni institut za Balkanske studije Ljubljana

 

 

“Naravno da postoje neuralgične tačke na Balkanu. Bosna i Hercegovina jeste jedna od njih i neki drugi dijelovi, ali za sada ne postoji opasnost zato što je već u posljednje vrijeme aktivirano više mehanizama da se spriječe bilo kakve aktivnosti koje bi mogle prouzrokovati konflikt u regionu.”

 

 

S druge strane, region je izuzetno plodno tlo za rat saopštenjima između SAD-a i Rusije gdje narodi na ovim prostorima zauzimaju strane. Nakon najnovijih sankcija SAD-a prema zvaničnicima Republike Srpske, iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini to su okarakterisali kao “sankciono ludilo”.

 

 

“Zapaljivi region”, odnosno Zapadni Balkan može postati bezbjedniji proširenjem Evropske unije. Ovo je poruka iz zvaničnog Zagreba, ali i evropskih zvaničnika.

 

 

ANDREJ PLENKOVIĆ, predsjednik Vlade Republike Hrvatske

 

“Stoga je politika Hrvatske, cijelo vrijeme, učiniti maksimalne napore da se međunarodna zajednica snažno angažira na prostoru jugoistočne Evrope, s toga i jesmo zagovaratelji procesa proširenja na naše susjede.”

 

 

CHARLES MICHEL, predsjednik Evropskog vijeća

 

“Mi znamo da će proširenje Evropsku uniju učiniti bezbjednijоm i naprednijоm, ali će, takođe, obezbijediti stabilnost i mir u državama Balkana.”

 

 

Upozoreno je da na mjestima gdje su postojali sukobi uvijek postoji mogućnost ponavljanja. Primjer je izraelsko-palestinski spor. Zato je važno, kažu sagovornici, otvorena pitanja rješavati za stolom.

 

 

 

(BHRT)

(506)

BROJNE REAKCIJE NA IZJAVU ZELENSKOG O “RUSKOJ PRIRPEMI EKSPLOZIJE NA BALKANU”: “Za sada ne postoji opasnost zato što je već u posljednje vrijeme…”

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-