Berlin se spremao za ruske tenkove, pa ovakvu prijetnju nije očekivao! Njemačku će pregaziti 20.000 slonova, ali stvarno!

Predsjednik Bocvane Mokgwetsi Masisi zaprijetio je da će poslati 20.000 slonova u Njemačku dok se dvije zemlje prepiru oko uvoza lovačkih trofeja.

 

 

“Bez šale”, rekao je u utorak za njemački tabloid Bild

 

 

Masisi je napao njemačku saveznu vladu, a posebno ministarstvo okoliša na čelu sa ministricom Zelenih Steffi Lemke, zbog nastojanja da zabrani uvoz trofeja uprkos prenaseljenosti slonova u Bocvani.

 

 

– Vrlo je lako sjediti u Berlinu i imati mišljenje o našim poslovima u Bocvani. Plaćamo cijenu da se te životinje sačuvaju – rekao je on.

 

 

Bocvana, koja je, prema riječima predsjednika, dom za oko 130.000 slonova, već je poslala 8.000 u Angolu.

 

 

– Željeli bismo da damo takvu ponudu Saveznoj Republici Njemačkoj. Ne prihvatamo ne kao odgovor. Želimo da naši slonovi slobodno lutaju. Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj poklon od nas – najavio je Masisi.

 

 

Zvaničnici u toj južnoafričkoj zemlji već su protestirali protiv moguće zabrane u Velikoj Britaniji lovcima na safari da uvoze trofeje, upozoravajući u martu da će poslati 10.000 slonova u londonski Hyde Park.

 

 

Organizacija za zaštitu prava životinja PETA podržava planove njemačkog ministra da ograniči i na kraju zabrani uvoz, nazivajući lov na trofeje “hobijem bogatih, umornih ljudi koji imaju više novca nego morala”.

 

 

Predsjednik Bocvane opisao je situaciju sa slonovima u svojoj zemlji kao ozbiljnu. Slonovi su gazili ljude do smrti, usevi su uništeni, a sela su opustošena.

 

 

Također je pozvao ministra da izvrši inspekciju zaštite divljih životinja u Bocvani. Njegova zemlja zarađuje više “nego bilo koja druga zemlja na svijetu”, naglasio je on, dodajući da bi zabrana uvoza trofeja pogoršala siromaštvo.

 

 

Njemačka organizacija za zaštitu životinja nazvala je vladine planove “dugo zakašnjelim” i podijelila izvještaj iz 2022. s POLITICO-om, tvrdeći da takvi lovovi zapravo pogoršavaju postojeće nejednakosti u društvu, a ne smanjuju ih.

 

(Informer)

(448)

Berlin se spremao za ruske tenkove, pa ovakvu prijetnju nije očekivao! Njemačku će pregaziti 20.000 slonova, ali stvarno!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-