BEĆIROVIĆ NAKON SKANDALOZNE ODLUKE U KRAVICAMA: “Pozivam vlasti bh. entiteta RS da prestanu sa progonima preživjelih žrtava genocida u Srebrenici”

(…) da prekinu nacionalističku politiku unošenja nemira među građane Srebrenice i Podrinja, a Ured visokog predstavnika u BiH da osigura slobodu kretanja kao jedno od temeljnih odredbi Dejtonskog sporazuma o čijoj provedbi brinu.”

 

 

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicija za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se povodom skandalozne odluke da se Majkama Srebrenice onemogući polaganje cvijeća na stratištu u Kravici:

 

 

„Najoštrije osuđujem današnju zabranu polaganja cvijeća Majkama Srebrenice pred Zemljoradničkom zadrugom u Kravici, gdje je u jednom danu jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 Bošnjaka.

 

 

Kao što je poznato, Kravica je bila prvo mjesto masovne egzekucije srebreničkih i podrinjskih Bošnjaka 13. jula 1995. godine. Nakon toga su uslijedile egzekucije u Orahovcu, Kozluku, Branjevu i brani u Petkovcima, gdje je, također, ubijeno više od 7.000 Bošnjaka”, istakao je Bećirović i dodao:

 

 

„Porazna je činjenica da se 27 godina poslije genocida pokušava onemogućiti čak i dostojanstveno odavanje pošte nevino ubijenima, kao i kretanje građankama i građanima Bosne i Hercegovine, majkama koje su na mjestima poput Zemljoradničke zadruge u Kravici izgubile svoje najmilije.

 

 

Treba li podsjetiti vlasti bh. entiteta RS da je sloboda kretanja jedno od osnovnih prava koje je garantirao i Dejtonski sporazum na kojeg se tako često pozivaju, naravno, po principu „švedskog stola“?

 

 

Lokalne vlasti u Bratuncu koje predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pokušavaju ove godine ukloniti tragove genocida upravo u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici. Jasno je da je na djelu sistematski pokušaj negiranja i prikrivanja istine o jedinom genocidu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

 

 

Takvim aktivnostima vlasti bh. entiteta RS potvrđuju tezu prema kojoj je genocid – sa svim njegovim elementima – uvijek djelo aparata određene vlasti.

 

 

Suočavanje s prošlošću ima za cilj da društvo dođe do katarze i da nastavi zdraviji život i budućnosti.

 

 

Pozivam vlasti bh. entiteta RS da prestanu sa progonima preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, da prekinu nacionalističku politiku unošenja nemira među građane Srebrenice i Podrinja, a Ured visokog predstavnika u BiH da osigura slobodu kretanja kao jedno od temeljnih odredbi Dejtonskog sporazuma o čijoj provedbi brinu“, zaključio je Bećirović.

 

 

 

(SB)

(1274)

BEĆIROVIĆ NAKON SKANDALOZNE ODLUKE U KRAVICAMA: “Pozivam vlasti bh. entiteta RS da prestanu sa progonima preživjelih žrtava genocida u Srebrenici”

About The Author
-