Američki institut: Moskva ponovo koristi nuklearne prijetnje kako bi utjecala na…

odluke Zapada…

 

 

Institut za proučavanje rata (ISW) smatra da Rusija ponovo intenzivira svoju kampanju “refleksivne kontrole” koja ima za cilj da utječe na donošenje odluka zapadnih zemalja kroz nuklearne prijetnje i diplomatske manipulacije.

 

 

Sovjetski matematičar Vladimir Lefebvre definisao je refleksivnu kontrolu kao “proces prenošenja razloga za odluku” na neprijatelja kroz “provokacije, intrige, prerušavanja, stvaranje lažnih predmeta i laži bilo koje vrste”.

 

 

Nekoliko vojnih analitičara je izjavilo da je refleksna kontrola ključni element ruskog pristupa hibridnom ratu.

 

 

Ova taktika oblikuje neprijatelja kroz ciljanu retoriku i informativne operacije, tako da neprijatelj dobrovoljno preduzme akcije koje idu u korist Rusiji.

 

 

Ruski zvaničnici su dosljedno tempirali vježbe nuklearne pripravnosti i nejasne prijetnje nuklearnom odmazdom kako bi se poklopile s važnim zapadnim odlukama o ratu u Ukrajini kako bi natjerali zapadne političare da se suzdrže i smanje svoju podršku Ukrajini.

 

 

Sadašnje očito obnavljanje nuklearne retorike, ovoga puta kao planirane taktičke vježbe s nuklearnim oružjem, poklapa se sa neminovnim dolaskom zapadnog oružja u Ukrajinu.

 

 

Ruski zvaničnici vjerovatno koriste operaciju informisanja o nuklearnom oružju kako bi odvratili zapadne partnere Ukrajine od pružanja dodatne vojne podrške i kako bi uplašili zapadne političare da spriječe ukrajinske snage da koriste sisteme koje je isporučio Zapad za napad na legitimne vojne ciljeve u Rusiji.

 

 

Ruske snage izvode rutinske nuklearne vježbe kao dio ove šire nuklearne retoričke informativne operacije, ali ISW i dalje procjenjuje da je vrlo malo vjerovatno da će Rusija koristiti taktičko nuklearno oružje na frontu u Ukrajini ili nekom drugom teritoriju.

 

(SB)

(72)

Američki institut: Moskva ponovo koristi nuklearne prijetnje kako bi utjecala na…

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-