Američki državni medij se pita: Bolnice imaju posebnu zaštitu po ratnim pravilima. Zašto su one na nišanu u Gazi?

U ovom ratu između Izraela i Hamasa, bolnice u glavnoj borbenoj zoni sjeverne Gaze sve više završavaju na nišanu dok izraelski tenkovi probijaju u srce grada Gaze. Oni su takođe postali žarišta za ratne narative.

 

 

Šef hirurgije u najvećoj i najnaprednijoj bolnici u Gazi u subotu je zadržao na trenutak svoj telefon u zraku zbog pucnjave i artiljerijskog granatiranja. “Slušajte”, rekao je dr. Marwan Abu Sada dok su se borbe vodile oko bolnice Shifa.

 

 

Granate su siktale bolničkim dvorištem i obrušile se na odjeljenja dok su se izraelski vojnici i militanti Hamasa borili u blizini. Doktori su pokušavali pomoći pacijentima čak i dok su trčali u zaklon, piše VOA.

 

 

Abu Sada je opisao Šifu kao smrtonosnu zamku za hiljade ratnih ranjenika, medicinskog osoblja i raseljenih civila koji se tamo sklanjaju. Izraelska vojska je negirala da je pokrenula direktne napade ili da je Šifu stavila pod opsadu.

 

 

Izrael kaže da militanti Hamasa koriste bolnice kao štit za borce, ali nije pružio dokaze za to, dok Palestinci i grupe za ljudska prava optužuju Izrael da bezobzirno nanosi štetu civilima koji traže sklonište.

 

 

Borbe oko Šife u subotu pokrenule su hitno pitanje: Kada medicinske ustanove gube posebnu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom pravu?

 

Šta kaže Izrael?

 

Izrael tvrdi da Hamas locira vojnu imovinu ispod bolnica i drugih osjetljivih lokacija poput škola i džamija. Krvoproliće služi Hamasovom planu, kaže se, osvaja međunarodnu pažnju i simpatije za palestinsku stvar.

 

 

Izrael je izdvojio Šifu, tvrdeći da Hamas ima komandni štab ispod bolničkog kompleksa. Izraelska vojska objavila je ilustrovanu mapu Šife na kojoj se navode lokacije podzemnih militantnih instalacija, bez pružanja dodatnih dokaza. Hamas i direktor bolnice Shifa Mohammed Abu Selmia to negiraju.

 

 

Izrael je rekao da će progoniti Hamasove borce gdje god da se nalaze, dok pokušavaju poštedjeti živote civila.

 

 

“Ako vidimo kako teroristi Hamasa pucaju iz bolnica, učinit ćemo ono što trebamo”, rekao je portparol izraelske vojske, potpukovnik Richard Hecht.

 

 

Prošle sedmice Izrael je branio svoje bombardovanje konvoja hitne pomoći koji je evakuirao ranjene pacijente iz Šife, navodeći da je prevozio Hamasove borce. U tom napadu poginulo je najmanje 12 prolaznika, rekao je Abu Selmia.

 

 

Upitan o subotnjim događajima u Šifi, glavni izraelski vojni glasnogovornik, kontraadm. Daniel Hagari, rekao je da snage ne opsjedaju bolnicu Shifa, već dozvoljavaju siguran izlaz na istočnoj strani bolnice. Rekao je da je vojska u kontaktu sa bolničkim zvaničnicima i da će pomoći da se bebe koje se tamo liječe prebace u drugu bolnicu u nedelju.

 

 

Izraelske snage su se također borile protiv Hamasovih militanata na ulicama punim ruševina ispred bolnice Rantisi za djecu u Gazi, izvijestili su humanitarni zvaničnici. Izraelska vojska je tvrdila da je identifikovala militante Hamasa koji su bili smješteni među civilima u Rantisiju kada su prošle nedelje preplavili to područje. Neki militanti su pobjegli nakon što je vojska otvorila koridor za evakuaciju civila, navodi se.

 

 

Bolnica Rantisi zatvorena je u petak nakon što je nestalo goriva, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija, a nejasno je koliko je ljudi evakuirano.

 

 

Amos Yadlin, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, rekao je za izraelski Kanal 12 da zaoštravanje borbe oko Šife i drugih bolnica stvara moralne i vojne dileme za komandante.

 

 

“Uprkos tome, namjeravamo se pozabaviti ovim bolnicama”, dodao je. “Danas je svima jasno da su oni ključni komandni centri Hamasa.”

 

 

Šta kažu Palestinci?

 

Tokom cijelog rata, palestinske porodice koje su bježale od bombardiranih domova nalazile su utočište u medicinskim objektima, vjerujući da su sigurnije od drugih alternativa.

 

 

Kamal Najar, 35-godišnjak koji se ove sedmice sklonio u Šifu sa svojim malim sinom i kćerkom, rekao je da vjeruje da će bolnica biti “zabranjena, čak i za Izrael”.

 

 

„To je bila stvar za koju smo nekako sami sebi rekli da se neće dogoditi“, rekao je on, govoreći telefonom iz centralnog grada Deir al-Balaha, gdje je stigao pješice u petak nakon što je izbjegao, kako je rekao, udare na bolnicu sa desetinama hiljada drugih.

 

 

U subotu je oko 1.500 pacijenata, zajedno sa 1.500 medicinskih radnika i oko 15.000 raseljenih i dalje zarobljeno u Šifi, saopštile su zdravstvene vlasti. Rekli su da je nestanak struje gurnuo bolnicu Shifa u mrak i isključio opremu za spašavanje života, ubivši nekoliko pacijenata – uključujući novorođenče u inkubatoru.

 

 

Palestinski medicinski radnici optužuju Izrael za sveobuhvatni napad na infrastrukturu kako bi kaznio stanovništvo i prisililo ga na predaju. “To je reći: ‘Ne samo da ćemo vas ubiti i raniti, pobrinut ćemo se da nemate gdje otići da se liječite'”, rekao je dr. Ghassan Abu Sitta, britanski palestinski hirurg koji radi za Ljekare bez granica u gradu Gazi.

 

 

Oko 190 medicinskih radnika bilo je među više od 11.000 Palestinaca ubijenih od početka rata, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi. Izraelsko bombardovanje koje je u toku uništilo je 31 vozilo hitne pomoći i izbacilo iz rada 20 bolnica, saopštilo je ministarstvo.

 

 

“Smrt je uvijek blizu”, rekao je Naseem Hassan, 48-godišnji medicinar u južnom gradu Khan Younis. Previše kolega, rekao je, napustilo je bolnicu samo da bi se vratilo nekoliko sati kasnije u vrećama za leševe. Imao je blizak susret u četvrtak kada su dva projektila pala samo nekoliko metara od njegovih kola hitne pomoći.

 

 

“Ovo je rat potpunog uništenja i nigdje nema zaštite”, rekao je. “Izrael bi mogao biti precizniji, ali bira da ne bude.”

 

 

Izrael je rekao da cilja Hamasove borce, a ne civile. Međutim, koristi moćne eksplozive u napadima na gusto naseljena područja u kojima je ubijen veliki broj žena i djece.

 

 

Šta kaže međunarodno pravo?

 

Tvrdnje i protutužbe u vezi s bolnicama u Gazi pokrenule su goruća pitanja o tome što je dozvoljeno međunarodnim zakonima koji regulišu rat.

 

 

Međunarodno humanitarno pravo daje bolnicama posebnu zaštitu tokom rata. Ali bolnice mogu izgubiti zaštitu ako ih borci koriste za skrivanje boraca ili skladištenje oružja, rekao je Međunarodni komitet Crvenog križa.

 

 

Bez obzira na to, mora postojati mnogo upozorenja prije napada kako bi se omogućila sigurna evakuacija pacijenata i medicinskih radnika, rekao je pravni službenik MKCK-a Cordula Droege.

 

 

Čak i ako Izrael uspije da dokaže da Shifa skriva komandni centar Hamasa, principi međunarodnog prava ostaju na snazi, rekla je Jessica Wolfendale, stručnjakinja za vojnu etiku na Univerzitetu Case Western Reserve u Ohaju.

 

 

“To ne dozvoljava trenutni napad”, rekla je. “Moraju se poduzeti koraci da se nevini zaštite što je više moguće.”

 

 

Ako je šteta civilima nesrazmjerna vojnom cilju, napad je nezakonit prema međunarodnom pravu.

 

 

U uvodniku objavljenom u petak u britanskom listu The Guardian, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan upozorio je borce da je teret dokazivanja na njima ako tvrde da su bolnice, škole ili bogomolje izgubile svoj zaštićeni status jer se koriste u vojne svrhe. A granica za dokaze je veoma visoka.

 

 

“Ako postoji sumnja da je civilni objekat izgubio svoj zaštićeni status, napadač mora pretpostaviti da je zaštićen”, napisao je Khan. “Teret dokazivanja da je ovaj status izgubljen leži na onima koji ispaljuju metak, projektil ili raketu o kojoj je riječ.”

 

(Raport)

(77)

Američki državni medij se pita: Bolnice imaju posebnu zaštitu po ratnim pravilima. Zašto su one na nišanu u Gazi?

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-