Abbas: Palestinske vlasti će ‘preispitati’ odnose sa Sjedinjenim Državama

Palestinske vlasti će „preispitati“ svoj odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Washington ranije ove sedmice stavio veto na palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, rekao je u subotu predsjednik Mahmoud Abbas, javio je AFP.

 

 

 

„Palestinsko rukovodstvo će preispitati bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama kako bi osiguralo zaštitu interesa našeg naroda, naše stvari i naših prava“, rekao je Abbas službenoj palestinskoj novinskoj agenciji WAFA.

 

 

 

WAFA je saopštila da su njegove primjedbe uslijedile „nakon što su Sjedinjene Države koristile pravo veta“ u Vijeću sigurnosti UN-a.

 

 

 

Na glasanju u četvrtak dvanaest zemalja u Vijeću sigurnosti podržalo je rezoluciju kojom se preporučuje puno palestinsko članstvo, a Ujedinjeno Kraljevstvo i Švicarska su bile suzdržane.

 

 

 

Samo SAD, najčvršći saveznik Izraela, glasale su protiv, koristeći veto da blokiraju rezoluciju.

 

 

 

Abbas je rekao da će palestinsko vodstvo „razviti novu strategiju za neovisnu zaštitu palestinskih nacionalnih odluka i slijediti palestinsku agendu, a ne američku viziju ili regionalne programe“.

 

 

 

Rekao je da Palestinci „neće ostati taoci politika koje su dokazale svoj neuspjeh i koje su bile izložene cijelom svijetu“.

 

 

 

Dodao je da je stav američke vlade „proizveo bijes bez presedana među palestinskim narodom i stanovništvom regije, potencijalno gurajući regiju ka daljnjoj nestabilnosti, haosu i terorizmu“.

(Nap)

(50)

Abbas: Palestinske vlasti će ‘preispitati’ odnose sa Sjedinjenim Državama

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-