ZIMZELENA ŽELJANA ZOVKO: Pod zastavom EU, HDZ i… “HB”!?

Ona je, naravno, samo tehnički predstavnik RH u EU parlamentu, ali je zapravo po stilu svoga ophođenja, a posebno tema kojima se bavi i koje pomno bira i izabira zapravo predstavnik nekakve virtualne Herceg-Bosne!

 

 

 

Piše: FARUK KAJTAZ

 

 

“Umiljato tele – dvije majke sisa!” Ovom bi se poznatom narodnom mudrošću najbolje dalo opisati političko, a posebno diplomatsko djelovanje Željane Zovko (HDZ).

 

 

Kada je to tako trebalo biti… a bilo je itekako utjecajno i profitabilno, Zovko je bila BH diplomatkinja na itekako važnim međunarodnim adresama. Dogurala je i do UNESCO-a… a onda je okrenula ploču.

 

 

Zato, jer joj se moglo i jer joj ljudi od povjerenja i važnosti u Mostaru i Zagrebu – vjeruju.

 

 

Sa novom dobro plaćenom funkcijom članice EU parlamenta stigla je i nova – oštrija retorika. Bez diplomatskh rukavica… u nekim slučajevima čak i poprilično skandalozna kada je u pitanju krajnje lapidarno komentiranje stanja u BiH. Posebno politika bošnjačkih političara i stranaka.

 

 

Njena “priča” je puna stereotipa i predrasuda.

 

 

Ona je, naravno, samo tehnički predstavnik RH u EU parlamentu, ali je zapravo po stilu svoga ophođenja, a posebno tema kojima se bavi i koje pomno bira i izabira zapravo predstavnik nekakve virtualne Herceg-Bosne!

 

 

Valjda zato uz Zovko na zvaničnoj press konferenciji u Mostaru (u BiH) za izbore u EU, (čija članica nije BiH) – stoji zastava EU, HDZ-a, ali i Herceg-Bosne!?!

 

 

Spojeno je ugodno s korisnim… Plenkoviću treba dobar odnos sa desnim “ognjištarskim” HDZ-om naslonjenim na Herceg-Bosnu kao “vječni san”, dok Čoviću za njegovu “europsku politiku” treba pouzdana poslanica u EU parlamentu da promovira njegovu politiku i nameće narative.

 

 

Još jedna od pouzdanih žena iz Čovićevog kruga…

 

 

Ona je ta koja je zadužena da u Starsbougu drži laganu vatru kako se tema o “hrvatskom pitanju” u BiH ne bi ugasila. Uvijek je tu da pod tu živahnu vatricu doda pokoju novu cjepanicu u vidu nekakve inicijative, izjave ili „okruglog stola“. A sve to zbog, navodne, „europske BiH“, koju smatra Zovko – želi i zagovara samo HDZ!?

 

 

Svi ostali su… lakonski zaključuje Zovko… sa neke druge strane – ruske ili iranske i turske…

 

 

Od drveta Željana ne vidi čitavu šumu, pa iako se kao kao snažno i ustrajno bori protiv ruskog utjecaja u BiH “ne vidi” bliske odnose vlastite stranke sa Miloradom Dodikom koji “ne izlazi od Putina”!? Njeno javno djelovanje je zato većinom selektivno i svedeno na stalno plašenje Evrope nekakvim islamskim ekstremizmom.

 

 

Ili pak poticanje novih prijepora…poput guranja Mostara u hrvatsku kulturnu tradiciju.

 

 

Ruski utjecaj spominje relativno često, ali nekako više izdaleka…kako ne bi bilo preočito.

 

 

Sa neobično visokom dozom arogancije i iz pozicije političarke, koja zastupa drugu državu – članicu EU BiH nudi otvoreno “gotova rješenja”, koja – gle čuda, već godinama promovira HDZ, kao povoljno političko rješenje za BiH.

 

 

I uvijek na tragu željenog federalizma…poput onog u Belgiji… pod stranačkom zastavom, zastavom EU, zastavom “HB”, ali ne i BiH, koju je nekada predstavljala!

 

 

Ili da malo i ja okrenem ploču!

 

 

Postoji li možda neki bivši belgijski ambasador, koji sada zastupa (pod zastavom “svog naroda”) Holandiju ili Francusku u EU parlamentu i kako bi na to reagovale diplomatije tih zemalja da se to kojim slučajem – desi?

 

(SB)

(64)

ZIMZELENA ŽELJANA ZOVKO: Pod zastavom EU, HDZ i… “HB”!?

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-