ŽESTOKA REAKCIJE BIVŠE VIJEĆNICE NAŠE STRANKE: “Nisam oteta, već sam pobjegla od Vas, od vaše nepravde, diskriminacije i maltretiranja!”

Nakon Jasmina Ademovića, Biljane Lazarević, danas se oglasila i vijećnica Ira Adilagić-Kreso. Ona je bivša članica Naše stranke, a mandat je osvojila s njihove liste.

 

 

Ne stišavaju se reakcije nakon izglasavanja inicijative o opozivu načelnika općine Centar Srđana Mandića. S obzirom da je on u svojim izjavama optužio pojedine vijećnike NIP-a da su idejni tvorci opoziva, ili da su pak ukradeni od Naše stranke, neki od njih su mu i odgovorili.

 

 

Nakon Jasmina Ademovića, Biljane Lazarević, danas se oglasila i vijećnica Ira Adilagić-Kreso. Ona je bivša članica Naše stranke, a mandat je osvojila s njihove liste.

 

 

Kako kaže u svojoj reakciji, načelnik Mandić je imao od početka mandata punu podršku gotovo cijelog Općinskog vijeća.

 

 

“Bili smo spremni za rad i nadali se značajnom napretku općine Centar u ovih nekoliko godina. Međutim, gospodin Mandić je kroz vrijeme pokazivao sve manje poštovanja prema Vijeću i počeo poprimati despotski pristup radu kao načelnik, što nije u skladu sa demokratskim društvom u kojem živimo, a pogotovo ne u skladu sa koalicionim dogovorima koji se jako često spominju zadnjih dana.

 

 

Nepoštivanje Vijeća kao predstavničkog organa ogledalo se u mnogo stvari, posebno kada je riječ o odnosu prema inicijativama građana koje su putem vijećnika upućivani općinskoj upravi. Gospodin Mandić na većinu njih nije želio odgovarati, izuzev nekolicine koje su dolazile iz njegove matične stranke. Nije ispunjavao svoje obaveze prema Vijeću. Ignorisani su zahtjevi, pitanja i molbe građana koji su ga birali, jer ti građani komuniciraju putem Vijeća, a ne obraćaju se direktno načelniku.

 

 

Netransparentnost koju je g. Mandić pokazao u vezi s realizovanim projektima, načinu utroška sredstava i način na koji je uskraćivao informacije je potpuno neprihvatljiva, posebno za koaliciju čiji bi temelj trebao biti upravo transparentnost. Česta napuštanja sjednica Općinskog vijeća i neodgovaranje na postavljena pitanja o bilo čemu što bi sugerisalo na nepravilnosti i neadekvatan rad su postale modus operandi g. Mandića”, navodi Adilagić-Kreso.

 

 

Sjednice Vijeća i ukazivanja vijećnika, piše Adilagić-Kreso, kao stalni pokušaj korigiranja rada načelnika mogu se jednostavno provjeriti pregledavanjem snimanih sjednica.

 

 

“Od samog početka opstruirao je donošenje novog Statuta obećanog u kampanji, koji već treću godinu nije donesen, a star je skoro 20 godina i nije usklađen sa novim zakonima i odlukama drugih nivoa i onemogućuje zakonit i normalan rad Općine.

 

 

Krupnih i namjernih grešaka je previše i kao posljednjoj zakonskoj opciji pribjegli smo opozivu, jer bahat odnos načelnika prema dobronamjernim ukazima nakon skoro tri godine nije ostavljao drugi način sprječavanja štete koja se nanosi općini i njenim građanima.

 

 

Za kraj, načelniče Mandiću: Nisam oteta, već sam pobjegla od Vas, od vaše nepravde, diskriminacije i maltretiranja.

 

 

S obzirom da je načelnik Mandić spomenuo u svom gostovanju od 28.07.2023. na Face TV-u da je Narod i pravda „oteo jednu vijećnicu Naše stranke raznoraznim obećanjima i uslugama“, a kako sam ja jedina vijećnica iz općine Centar koja je napustila Našu stranku i priključila se stranci Naroda i pravde, osjećam se prozvanom i rado ću odgovoriti na tu prozivku.

 

 

Nikada nisam imala praksu da iznosim unutarstranačke, niti koalicione probleme u javnost. Držim da se javnosti trebamo obraćati s rješenjima, zato smo birani. Nažalost, pojedini i dan-danas imaju običaj da neistine bez ikakve odgovornosti iznose po društvenim mrežama i medijima i predstavljaju ih kao činjenice – pokušavajući obmanjivati javnost i iza tih obmana se sakriti.

 

 

Narod i Pravda mene nije ‘otela’ kao što kaže načelnik, već sam se iščlanila iz Naše stranke nakon brojnih ružnih, gnusnih postupaka prema meni od strane gospodina Mandića i općinske organizacije Naše stranke.

 

 

Doživjela sam kao mlada političarka previše lošeg i izuzetno neugodnog od onih od kojih sam se najmanje nadala. Bila sam prinuđena iščlaniti se. Tek nakon godinu dana samostalnog djelovanja učlanila sam se u Narod i Pravdu da mogu nastaviti svoje političko djelovanje s podrškom stranke, a ne zbog ‘obećanja i usluga’, kako je to g. Mandić rekao. Napomenula bih da ‘obećanja i usluge’ nisu, niti će biti praksa u mom političkom angažmanu, kao što vjerujem da ne bi smjele biti praksa Naroda i Pravde niti Trojke!

 

 

Biće više prostora da o tim stvarima govorim u budućnosti. Moja je greška što sam onda šutjela, nadajući se da će istina sama naći put. Više neću šutjeti, načelniče”, poručila je ova vijećnica.

 

(SB)

(371)

ŽESTOKA REAKCIJE BIVŠE VIJEĆNICE NAŠE STRANKE: “Nisam oteta, već sam pobjegla od Vas, od vaše nepravde, diskriminacije i maltretiranja!”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-