Zaratiće se! Sukob na Dalekom istoku samo što ne eskalira: Tajvan u velikom problemu, na SAD ne mogu da računaju?!

Sjedinjenim Državama trebat će dva do tri tjedna da pošalju svoje oružane snage na Tajvan u slučaju tamošnjeg vojnog sukoba, pa će tajvanska vojska morati djelovati samostalno, rekao je bivši načelnik stožera tajvanskih oružanih snaga, umirovljeni admiral. Lee Si Ming.

 

 

 

– Trebat će dva do tri tjedna da udarna grupa nosača i druge borbene snage stignu s američkog kopna… Donošenje odluka unutar vlade i operativno planiranje također će potrajati – rekao je vojni dužnosnik za Nikkei Asia.

 

 

Međutim, ako situacija oko otoka eskalira, Lee očekuje da će SAD odmah poslati trupe iz svojih baza u Japanu i Južnoj Koreji.

 

 

Tajvan obavio vojnu vježbu u blizini Kine, gađali mete u moru | Avaz

 

 

Tajvan će morati “sam odgovoriti na prvi napad”, rekla je vojska. Lee je primijetio da za to tajvanska vojska treba skrenuti fokus s velikih brodova, tenkova i borbenih zrakoplova i stvoriti veliki arsenal mobilnog i preciznog oružja.

 

 

Situacija oko Tajvana značajno se pogoršala nakon posjeta tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku početkom kolovoza prošle godine.

 

 

Kina pažljivo odabrala lokacije oko Tajvana za manevre, i dalje neizvjesno da li slijedi intervencija | Banjaluka.net

 

 

Kina, koja ovaj otok smatra jednom od svojih provincija, osudila je posjet Pelosi videći u tom koraku podršku SAD-a tajvanskom separatizmu te je održala velike vojne vježbe.

 

 

Službeni odnosi između središnje vlade NR Kine i njezine otočne pokrajine prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kai-šekom, poražene u građanskom ratu s Kineskom komunističkom partijom, preselile na Tajvan.

 

 

POČINJU PRIPREME ZA RAT: Tajvan hitno traži američke krstareće rakete, strah od Kine je ogroman (FOTO/VIDEO)

 

 

Poslovni i neformalni kontakti između otoka i kopnene Kine nastavili su se i kasnih 1980-ih.

 

 

Od ranih 1990-ih, strane su počele kontaktirati preko nevladinih organizacija – Pekinške udruge za razvoj odnosa između tjesnaca i Zaklade Taipei za razmjenu između tjesnaca.

 

 

 

TAJVAN OTKRIO TAJNO ORUŽJE! Svako od pet plovila imaće po osam supersoničnih protivbrodskih raketa

 

(Informer)

(849)

Zaratiće se! Sukob na Dalekom istoku samo što ne eskalira: Tajvan u velikom problemu, na SAD ne mogu da računaju?!

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-