Vlada RS pisala Vijeću sigurnosti UN: Traže okončanje Schmidtovog mandata

Vlada Republike Srpske je uputila izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojem traži “okončanje mandata Christiana Schmidta kao neizabranog stranog diktatora Bosne i Hercegovine”.

 

 

Izvještaj je, u ime RS, generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade RS Radovan Višković, saopćeno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

 

 

Ključna pitanja

 

Trideseti izvještaj RS Vijeću sigurnosti UN odnosi se na period maj-oktobar 2023. godine i u njemu Vlada RS izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH.

 

 

U prvom dijelu Izvještaja naglašava da je “vjerno sprovođenje strukture i mehanizama podjele vlasti zagarantovanih Ustavom BiH /Aneks četiri Dejtonskog sporazuma/ neophodno da bi se tri nekada zaraćena naroda u BiH osjećala sigurno i ukidanje tih zaštitnih mjera jednostavno je nezamislivo za Srbe i Hrvate u BiH”.

 

 

“Republika Srpska još jednom potvrđuje svoju opredijeljenost za Dejtonski sporazum, koja podrazumijeva i posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH.

 

 

U skladu sa tom opredijeljenošću, Republika Srpska se protivi – i nastavit će da se odupire – degradaciji Ustava BiH, koji je samo srce Dejtonskog sporazuma”, navedeno je u Izvještaju.

 

 

U drugom dijelu govori se o naporima BiH da postane članica Evropske unije.

 

 

“Republika Srpska nastavlja da podržava nastojanja BiH da postane članica EU i sprovede reforme neophodne da se to postigne, u skladu sa podjelom nadležnosti iz Ustava BiH.

 

 

Jedan korak

 

Јedan korak koji je neosporno neophodan da bi BiH postala članica EU je zatvaranje OHR-a. Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka članstvu u EU je da sudije Ustavnog suda BiH budu državljani BiH umjesto da strane sudije sa rezervisanim pozicijama čine blok koji ima prevagu”, piše u izvještaju.

 

 

U trećem dijelu naglašava se odnos prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

 

 

“Ostavljajući po strani činjenicu da Schmidt nije legitiman visoki predstavnik, njegove nesmotrene i brzoplete tvrdnje da ima neograničenu vlast nad BiH i njenim građanima su drska i šokantna zloupotreba vladavine prava, koju su mnogi u regionu kritikovali.

 

 

Niko, uključujući čak i legitimno imenovanog visokog predstavnika, nema nikakva zakonska ovlašćenja da donosi zakone u BiH pukom odlukom”, navodi se u izvještaju.

 

(Raport)

(136)

Vlada RS pisala Vijeću sigurnosti UN: Traže okončanje Schmidtovog mandata

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-