UOČEN RIJEDAK METEOROLOŠKI FENOMEN koji bi u naše krajeve u idućih 14 dana mogao donijeti još veće hladnoće!?

Veliki dio jugoistoka kontinenta već je drugi put pogođen snježnim nevremenom i hladnoćama. U potezu od Makedonije, preko Grčke pa sve do zemalja oko Crnog mora stižu dojave o velikim hladnoćama uz snježne oborine.

Snijeg je pao u u nekim područjima Bliskog istoka, nevjerovatno ali istinito pao je i u Saudijskoj Arabiji. Koliko je to rijetko svjedoči podatak da u zadnjih 90 godina nije zabilježen snježni pokrivač u tom području.

Snježne oborine zabilježene su i uz obale Sredozemlja tako npr. jug Italije i Sicilija i ove godine su se zabijelili.

Najgore je trenutno u Bugarskoj i Rumuniji gdje su količine snijega premašile ponegdje visinu pola metra. Mnoga područja su odsječena od svijeta, a sljedećih dana veliki dio jugoistoka kontinenta trebao bi biti okovan ledom uz niske temperature zraka.

Što se nače regije tiče količine snijega su uglavnom bile simbolične, veće količine snijega pale su u gorju.

Što se tiče razvoja vremena sljedećih dana u našoj regiji ne očekuje se ništa posebno, dakle trebalo bi se nastaviti hladno vrijeme, a posebno se to odnosi na jutra.

Ono što je za sada prilično izvjesno je da bi se hladno vrijeme trebalo nastaviti do kraja idućeg vikenda ako ne i duže.

Na slici je prikazan poprilično jak proces fenomena Stratwarming – a, koji prema očekivanjima započinje u trećoj dekadi ovog mjeseca i koji bi trebao ojačati na samom kraju ovog i na početku sljedećeg mjeseca.

Ovaj fenomen je povezan sa pojavom jačih hladnih valova u Europi.
Simulacije gotovo svih prognostičkih modela daju građenje jakih anticiklonalnih blokova iz Rusije prema Skandinaviji i Grenlandu.

Vjerovatno ćemo ponovno imati sinoptičkih situacija u kojima će nam pristizati hladan zrak sa sjevera i sjeveroistoka i istoka kontinenta.

Očekuju se povremene oborine (kišne i snježne), međutim sve zavisi o pozicijama i kretanjima ciklona i fronti.

U spomenutm razdoblju trebali bismo imati povremena zatopljenja koja za sada nisu dugotrajna.

Jedno od njih nakratko bi se moglo dogoditi u trećoj dekadi mjeseca, što bi bila svojevrsna “pauza” prije novog naleta zime na kraju ovog mjeseca i u drugom mjesecu.

Teško je s današnjeg gledišta reći koji precizno dio sljedećeg mjeseca bi zima više moglapokazati zube, ali po svemu sudeći za jugoistok Europe zima još nije rekla svoje posljednje riječi, navodi se u najnovijoj analizi popularne meteo straniceVremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

(Doznajemo.com)

(28)

UOČEN RIJEDAK METEOROLOŠKI FENOMEN koji bi u naše krajeve u idućih 14 dana mogao donijeti još veće hladnoće!?

| Vremenska prognoza |
About The Author
-