TV SOTONIZAM: Almir Kurt sa Face TV-a u stilu velikosrpskih negatora genocida

Nema čovjek više riječi. Koliko nas vrijeđaju, to se više ne može normalno artikulisati. Dođe Bošnjaku da jaukne, jer riječi skoro da ne mogu opisati ovu bol. Ali vrijedi pokušati.

 

Tako je nekakav Almir Kurt Kugla na Face TV-u, u rubrici „CIA“emisije „Centralni dnevnik“ od 13. jula 2018., izrekao sljedeće: „Hrvati će u nedjelju igrati za titulu svjetskog šampiona, a naši će reekshumirati 80 mezara da bi dodali pripadajuće kosti. Vatreni su već napravili najveći uspjeh hrvatskog nogometa, a mi ćemo kostima k'o peletom raspirivati predizborne nacionalističke duhove“.

Na stranu što je Kurtovo dokazivanje superiornosti Hrvata u odnosu na Bošnjake, na nivou logike koja vlada u basnama ili dječijim pjesmama pa skoro da je i nije moguće analizirati, to je nešto kao aksiom gluposti – samo se čovjek može čuditi nad njom i, eventualno, zapitati kakve veze ima uspjeh u nogometu sa tim što su Srbi pravili po tri etape masovnih grobnica pa je nužno posmrtne ostatke iz njih svako malo pripajati u potočarskim mezarovima. Zamislimo da je neko u Hrvatskoj ustvrdio: „dok mi svake godine obilježavamo stradanje Vukovara, Amel Tuka i Damir Džumhur osvajaju sportske poene za BiH“. Kada već govorimo o naprednosti susjeda u odnosu na nas, onda im čista srca treba priznati da kovači ovakvih sintagmi u Hrvatskoj ne bi mogli ni primirisati javnom medijskom prostoru, a kamoli imati nekoliko minuta sedmično na jednoj televiziji pa makar i privatnoj koja u borbi za novac i gledanost mora koketirati sa neukusom i nekvalitetom u različitim žanrovskim mutacijama.

Nažalost, opisano Kurtovo zaključivanje i povlačanje paralela za koje je kafansko pametovanje naučna rasprava, manji je razlog za ovu reakciju. Kurtova tvrdnja da ćemo mi „kostima k'o peletom raspirivati predizborne nacionalističke duhove“ paklena je, uvredljiva i netačna da pri njenoj kritici autoru zastaju prsti nad tastaturom, jer… riječi nema, preteško ih je naći. Pokušajmo, ipak.

Ovaj nadobudni lik, koji najveće gluposti i uvrede izgovara samouvjerenije nego bilo koji stručnjak, akademik ili profesor vrhunske naučne istine, u svom medijskom osvrtu hoće reći da Bošnjaci skupljaju kosti po entitetu RS, prevoze ih i ukopavaju u Potočare i ostala brojna mezarja radi izbora i političkih razloga! Ova tvrdnja je identična onoj koju zastupaju negatori genocida – da se u Potočarima održava politički folklor. Pretposljednju je ispalio Milomir Marić sa srbijanske Happy TV, a posljednju SNSD-ov državni parlamentarac Staša Košarac kada je optužio probosanke političare da im je „do političkih predstava koje tamo prave svakog 11. jula“. Vidljivo je da Kurt ima identične stavove kao prvorazredni negatori genocida što Bošnjake optužuje za trgovinu kostima svojih sunarodnjaka. Ovakve nebuloze, osim što su sablasne, uvreda su i majkama Srebrenice jer se i njih indirektno optužuje da dozvoljavaju političkim elitama da ubiru političke poene preko kostiju svojih sinova.

S obzirom da nema razlike između Kurtovih i stavova onih koji negiraju genocid i haške presude, u dijelu kada to opisuju kao politikanstvo, brine što se za njihove nosioce, osim u medijima iz RS-a, sada daje prostor i na televiziji sa sjedištem u Sarajevu.

 

Pogledajte video:

 

Izvor: Saff.ba

TV SOTONIZAM: Almir Kurt sa Face TV-a u stilu velikosrpskih negatora genocida

About The Author
-