EKSPERTI O HAARPU-u: Imaju li uporišta tvrdnje da nam je Putin poslao kišu za vrijeme Mundijala

Na društvenim mrežama se od trenutka kada je Balkan ušao u kišni period vodi žestoka polemika o tome da li je oblake poslala Rusija, tako što je sistemima HAARP rastjerala oblake zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu?

 

I ne samo na mrežama, tema se toliko proširila da svakodnevno možete čuti kako se o tome raspravlja i na autobuskim stajalištima, kafanama, ulicama…

– Vidio si da u Rusiji grije sunce. Nijedna utakmica nije igrana na kiši – reče jedan penzioner mladiću dok su čekali u redu u pošti, piše Blic.

– E, pa ako je to tačno, i nije mi žao. Ipak se tamo igrao svjetski turnir – nadovezao se mladić.

Slični su i ostali dijalozi, sa zaključcima da je Putin sigurno poslao oblake u region, i da će nakon završetka prvenstva početi pravo ljeto. Ali, istina je drugačija, jer je kiše tokom Mundijala bilo i u Rusiji.

Bez obzira na to što su kraj juna i prva polovina jula bili kišoviti, praćeni lokalnim pljuskovima, grmljavinom i vjetrom, očekuje nas manje kiše od višegodišnjeg prosjeka, sa količinom padavina od 33 milimetra.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za Blic da su priče o kontrolisanom vremenu bajke za djecu.

– Sistemima je moguće djelovati u krugu par stotina metara, ali ni to nije sigurno jer je u atmosferi ogromna količina energije i teško je na nju uticati. Vrijeme se ne može mijenjati u velikim razmjerama. Ove godine imamo jedno sasvim uobičajeno ljeto. Prošle je bilo sušnije, dok ove godine ima više padavina, ali generalno, ništa neobično – kaže Todorović.

Što se tiče pitanja o uticaju modifikacije vremena u Rusiji na vrijeme u regionu, dr. Vladan Ducić, profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu, kaže da je to sasvim isključeno.

– Prvo, po izjavama ruskih zvaničnika, razbijanja oblaka nije ni bilo. A i da ih je i bilo, te akcije su lokalnog karaktera i nemaju uticaja na vrijeme ni stotinama, a pogotovo ne hiljadama kilometara od mjesta djelovanja, koliko smo mi udaljeni od Rusije – objasnio je klimatolog Ducić.

Stručnjak Centra za vremensku prognozu “Fobos”, potpukovnik Ratnog vazduhoplovstva Rusije Evgenija Tiškovec izjavio je da oblake nisu rastjerivali i razbijali iznad gradova domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu.

– Ljudi koji se apsolutno ne razumiju u meteorologiju i klimatologiju mogu da optužuju Rusiju za modificiranje vremenskih prilika. Promjena vremena u regionu ili Britaniji bila bi moguća samo ako bi Rusija podigla svu vojnu avijaciju i danonoćno razbijala oblake ili sijala reagense koji bi izazvali padavine, provocirajući nešto poput onoga što su Amerikanci svojevremeno radili nad Vijetnamom i Korejom – objasnio je Tiškovec.

 

Šta je HAARP?

HAARP (Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) je istraživački projekat koji želi da “razumije, stimuliše i kontroliše procese u jonosferi koji mogu da izmijene učinak komunikacionih i sistema za nadgledanje”. Projekat se odvija na Aljasci, a započet je 1993. godine i bilo je predloženo da traje 20 godina. Opremu za HAARP projekat čini ogroman broj radiotransmitera ogromne snage i odgovarajućih instrumenata za detekciju, odnosno 180 antena velike snage. Osnovni ciljevi projekta kojim upravlja Univerzitet Aljaske i vojska i ratna mornarica SAD, jesu izučavanja fenomena polarne svjetlosti i radio-komunikacija.

(Blic/SB)

(614)

EKSPERTI O HAARPU-u: Imaju li uporišta tvrdnje da nam je Putin poslao kišu za vrijeme Mundijala

| Slider, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-