SPAŠAVANJE VOJNIKA DRAGANA: Je li Safet Softić sa Avaza pozvao na izdaju države i…

uvođenje apartheida!?

 

 

Na pitanje vjeruje li da će se izbori ove godine uopće održati s obzirom na rokove, naglašava da vremena i dalje ima.

 

 

Potpredsjednik SDA Safet Softić pozvao je danas na izdaju države i uvođenje apartheida kroz navodno iznalaženje kompromisa sa anticivilizacijskim zahtjevima HDZ-a BiH i Dragana Čovića, piše u komentaru novinska agencija Patria.

 

 

Da je riječ o izdaji dokazuje sav napor probosanskih stranaka, prije svih SDP-a i DF-a koje su upozoravale, a na kraju i dovele do toga da se obustave pregovori o izmjenama Izbornog zakona dok se ne zaustavi Milorad Dodik i njegova secesionistička težnja i ne odblokira rad institucija BiH.

 

 

Jučer je to ponovio Saša Magazinović, SDP-ov zastupnik u Parlamentu BiH.

 

 

“Pitaju o novoj rundi pregovora o Izbornom zakonu. Ništa se nije promijenilo – ti pregovori su danas potpuni višak. Učiniti potpuno funkcionalnim rad institucija, povući odluke NSRS-a, poništiti zakone, pa se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu”, kazao je Magazinović.

 

 

No Softić misli drugačije.

 

 

“Odnosi Hrvata i Bošnjaka se trebaju postaviti na neki drugi nivo. Vjerujem da je to put koji bi mogao sve ove odnose i stabilizirati i relaksirati”, smatra Softić.

 

 

Softić je za Avaz ocijenio da udovoljavanje zahtjevima HDZ-a predstavlja kompromis.

 

 

“Jer sve što bi se eventualno prihvatilo kao neka moguća vrsta kompromisa, na neki način bi se tumačilo kao određena izdaja u ovoj zemlji.

 

 

Tako su stvari i postavljene”, kaže Softić.

 

 

Na pitanje vjeruje li da će se izbori ove godine uopće održati s obzirom na rokove, naglašava da vremena i dalje ima.

 

 

“Rok je sve dok se, prema Izbornom zakonu, ne proglase izbori. Ima dovoljno vremena i prostora da se dogovara i pregovara.

 

 

Datum ovjere izbora je neko krajnje vrijeme kada bi se trebale usvojiti izmjene u Parlamentu. Pitanje je, dakle, koliko imamo volje, hrabrosti i spremnosti da dođemo do određenih vrsta kompromisa”, smatra Softić.

 

(SB)

(27)

SPAŠAVANJE VOJNIKA DRAGANA: Je li Safet Softić sa Avaza pozvao na izdaju države i…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-