Slovenija prodaje tenkove JNA modernizovane u Izraelu

Slovenija će 2016. prodati zadnjih zastarjelih 30 tenkova M-55 od ukupno 90 koliko ih je preuzela od nekadašnje JNA nakon što je napustila Sloveniju krajem 1991., u sklopu transformacije kopnene vojske u skladu s planovima NAT-a, piše u nedjelju ljubljanski list Delo.

Riječ je o starim jugoslavenskim tenkovima koje je Slovenija od 1995. do 2011. modernizovala u Izraelu, preradivši ih u tip M-55 S, s ugrađenim topom od 105 milimetara i novim sistemom upravljanja vatrom, ali niti takva prerada ne odgovara standardima NATO-a, pa će biti prodani najpovoljnijem ponuđaču.

Odluka o dogradnji starih tenkova svojedobno je bila vrlo kritizirana kao neracionalna investicija jer je njihova obnova stajala 52 miliona eura. Sadašnju vrijednost tenkova koji su konzervirani u dobrom stanju tek treba procijeniti.

Za dobivana sredstva od prodaje tenkova slovenska vojska namjerava nabaviti 10 do 15 novih mobilnih vojnih vozila s pogonom na četiri kotača, tzv. Humveeje američkog proizvođača AM General, zatim puške, građevinsku mehanizaciju i opremu za vod koji će se baviti uništavanjem eksplozivnih sredstava.

Otpis tenkova u skladu je s doktrinom NATO-a o ravnomjernom snošenju tereta zajedničke odbrane jer se radi o zastarjelim oklopnim sredstvima, a Slovenija bi prema naputcima NATO-a do 2022. godine trebala oformiti borbenu skupinu na razini bojne i oklopna vozila s visokom sposobnošću saradnje u zajedničkim operacijama, te odgovarajućim borbenim i zaštitnim sistemima, navodi se u planovima slovenske vojske.

Temelj oklopnih jedinicau slovenskoj vojsci sada čine nešto učinkovitiji tenkovi M 84 u sastavu oklopne vojne stacionirane u Pivki, ali su i tim tenkovima što se tiče perspektive u sklopu djelovanja u NATO-u “dani odbrojani”, navodi list.

U sklopu transformacije oružanih snaga Slovenija je lani prodala Švicarskoj dva školskaaviona Pilatus za 1,3 miliona eura, te oko 46.000 komada pješačkog oružja jednoj austrijskoj kompaniji koja oružje za vojnu namjenu prerađuje u oružje za civilnu upotrebu.

(38)

Slovenija prodaje tenkove JNA modernizovane u Izraelu

| Slider, Vijesti |
About The Author
-