PONOVO SE OGLASILA ALMA ČOLO: “Žao mi je, ali to je nezakonito!”

Za zakonitost imenovanja članova uprave javnih preduzeća u Federaciji BiH odgovoran je Nadzorni odbor tog preduzeća…

 

 

Nakon što je juče reagirala na imenovanja u JP Elektroprivreda BiH, Alma Čolo, bivša visoka funkcionerka SDA ponovo se oglasila rekavši da je više vladavine prava u ovoj državi svima bi nam bilo bolje.

 

 

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

 

“U medijima se pojavila informacija da će jedan vrstan stručnjak, savjetnik državnog ministra, postati generalni direktor jednog javnog preduzeća u Federaciji BiH.

 

 

Može li savjetnik državnog ministra postati član uprave javnog preduzeća, tj. generalni direktor?

 

Žao mi je, ali to je nezakonito.

 

 

Naime u članu 5. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine je propisano da izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici za vrijeme obavljanja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja te funkcije, ne mogu biti članovi poslovodnog odbora, upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću.

 

 

Ova odredba se primjenjuje šest mjeseci nakon što zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici prestanu vršiti funkciju. To znači da bi ovakvo imenovanje bilo nezakonito.

 

 

Za zakonitost imenovanja članova uprave javnih preduzeća u Federaciji BiH odgovoran je Nadzorni odbor tog preduzeća, resorno ministarstvo koje vrši ovlaštenja po osnovu upravljanja državnim kapitalom u tom preduzeću i naravno Vlada Federacije BiH koja daje saglasnost na imenovanje”, zaključila je Čolo.

 

(SB)

(1311)

PONOVO SE OGLASILA ALMA ČOLO: “Žao mi je, ali to je nezakonito!”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-