“ORUŽJA JE I VIŠE NEGO DOVOLJNO…”: Visoki predstavnik Christian Schmidt tvrdi da neće biti rata, njemački ekspert upozorava na…

najgori scenarij…

 

 

Naglasio je da na svojoj turneji zapadnim prijestolnicama nije tražio dodatne međunarodne mirovne snage, već ujedinjeni diplomatski angažman.

 

 

Najviši međunarodni dužnosnik u BiH Christian Schmidt kaže da je prijetnja srpskih separatista ponovnom uspostavom vlastite vojske za sada oslabjela, ali zemlja i okolna regija još uvijek se kreću prema krizi s obzirom da nema značajnog diplomatskog angažmana SAD-a i Evrope.

 

 

Schmidt, bivši njemački ministar koji sada obnaša funkciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, rekao je kako su regionalni čelnici uvjerili čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da obustavi svoje planove za povlačenje srpskih snaga iz bosanske nacionalne vojske i ponovno uspostavljanje snaga bosanskih Srba.

 

 

“Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti put koji vodi povećanom potencijalu političkog i – nadamo se da ne – vojnog sukoba”, rekao je Schmidt za The Guardian u intervjuu koji je tom listu dao u Washingtonu.

 

 

“Ja zapravo ne vidim opasnost od rata”, dodao je Schmidt rekavši da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. godinu, kada je izbio rat u BiH.

 

 

Schmidt: Premalo raspoloživih vojnih resursa

 

 

“Srećom, premalo je raspoloživih vojnih resursa”, rekao je Schmidt.

 

 

Međutim, Schmidt je ustvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja o ukidanju pravnog i poreznog sistema u dijelu zemlje koji je pod vlašću Srba, vode zemlju prema teškoj krizi.

 

 

“Ova taktika došla je do tačke u kojoj (Dodik) sada ne može natrag, a da ne izgubi obraz. Moj dojam je da smo vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice”, rekao je.

 

 

“Rekao bih da bi izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine bio taj što se to ne bi moglo ograničiti samo na BiH”, rekao je Schmidt.

 

 

Schmidt je boravio u Washingtonu na razgovorima s vanjskopolitičkim timom predsjednika Joea Bidena o prijetnji kolapsa Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH 1995. godine.

 

 

Njegovi su saradnici bili ohrabreni što se Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan neočekivano pojavio na njihovom sastanku s dužnosnicima Bijele kuće, što su shvatili kao signal da će Bidenova administracija posvetiti veću pozornost i na višoj razini zbivanjima u BiH.

 

 

Nakon posjeta regiji savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta, koji je bio angažiran na oblikovanju Daytonskog sporazuma, a u svjetlu Dodikovih prijetnji, američki dužnosnici su kazali da preispituju politiku Washingtona u BiH, koja je do sada bila slabašna i usredotočena na izbornu reformu.

 

 

“Jako sam sretan zbog ovoga jer vidim da posljednjih godina nije bilo strategije jer je to bio dojam ne samo u SAD-u, već i u Evropskoj uniji, ali će stvari sada ići (mirno)”, rekao je Schmidt.

 

 

Bassuener: Dosta vojne opreme za još jedan sukob

 

 

Naglasio je da na svojoj turneji zapadnim prijestolnicama nije tražio dodatne međunarodne mirovne snage, već ujedinjeni diplomatski angažman.

 

 

Kurt Bassuener, suosnivač Vijeća za politiku demokratizacije, think tanka sa sjedištem u Berlinu, smatra da je Schmidt bio pretjerano optimističan u pogledu šansi da se izbjegne nasilje te kaže da u zemlji ima više nego dovoljno vojne opreme i oružja da se potaknne još jedan sukob.

 

 

“Mislim da je zapravo pretjerano samouvjeren. Bit je da ima više nego dovoljno opreme da se dogode vrlo loše stvari”, kaže Bassuener.

“ORUŽJA JE I VIŠE NEGO DOVOLJNO…”: Visoki predstavnik Christian Schmidt tvrdi da neće biti rata, njemački ekspert upozorava na…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-