Optuženi Novalić sa predsjednikom VSTV-a potpisao Memorandum za “Palatu pravde”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) Halil Lagumdžija potpisali su prije tri dana u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu Memorandum o saradnji između Vlade Federacije BiH i VSTV-a BiH.

 

 

Ovaj dokument se odnosi na uspostavu i izgradnju “Palate pravde Federacije BiH“, novog i namjenski izgrađenog objekta u koji će biti smješteni Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH sa Posebnim odjelima, kao i Sudska policija FBiH. objavljeno je na službenoj stranici VSTV-a. Ništa tu ne bi bilo čudno da se protiv premijera Novalića ne vodi postupak u predmetu “Respiratori” pred Sudom BiH te da je on u tom slučaju optužen.

 

 

“Potpisanim Memorandumom stvaraju se i uslovi za uspostavljanje Posebnih odjela za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala pri Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH, kao i osiguranje uslova za provedbu Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Navedeno uključuje osiguranje neophodnih prostornih kapaciteta, opreme i materijalno-tehničkih sredstava za rad Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH sa Posebnim odjelima”, navedeno je u saopštenju.

 

 

Novalića se, podsjetimo, tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Optužnica ga tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Pod tačkom 2. optužnice, Novalić se tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje službene isprave i pranje novca pa se opravdano postavlja pitanje kako baš sada, u toku procesa pred Sudom BiH predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija potpisuje Memorandum o saradnji.

 

 

Federalni premijer, zanimljivo, posebno je naglasio dobru saradnju Vlade FBiH i VSTV-a BiH, koja je i dovela do potpisivanja ovog dokumenta važnog za jačanje federalnog pravosuđa.

 

 

“Izgradnjom ‘Palate pravde Federacije BiH’ u kojoj će biti trajno smještene pravosudne institucije, potvrđujemo čvrsto Vladino opredjeljenje u stvaranju potrebnih uslova za rad federalnog pravosuđa. Vlada osigurava sredstva neophodna za izgradnju ovog namjenskog objekta, kao i za rad Posebnih odjela Suda i Tužilaštva”, izjavio je Novalić.

 

 

Vlada FBiH će za potrebe projektovanja, izgradnje i opremanja “Palate pravde FBiH“ u federalnom budžetu osigurati više od 21 milion KM. Također, ovim memorandumom se regulira i izdvajanje budžetskih sredstava za osiguranje privremenog smještaja Posebnih odjela u prostorije koje trenutno koristi Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH, što podrazumijeva i izmiještanje Federalnog ministarstva pravde i Ustavnog suda FBiH te adaptaciju i opremanje privremenih smještajnih kapaciteta. S ciljem što skorijeg početka rada Posebnih odjela, iz federalnog budžeta bit će izdvojeno 2.950.000 KM za adaptaciju i opremanje prostorija u objektu u ulici Valtera Perića u Sarajevu, a gdje će do izgradnje “Palate pravde“ ovi odjeli biti privremeno smješteni. Ovaj proces podrazumijeva i imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija i dodatno kapacitiranje Sudske policije FBiH.

 

 

Predsjednik VSTV-a BiH iskazao je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ovog značajnog dokumenta, kojim se VSTV BiH i Vlada FBiH usaglašavaju o provedbi ciljeva Memoranduma kroz uzajamnu saradnju, koordinaciju aktivnosti i poštovanje nadležnosti svih uključenih institucija, a na osnovu Akcionog plana za implementaciju Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

 

 

“Zahvaljujem se u ime VSTV-a BiH, cijele pravosudne zajednice, ali i građana za čiju dobrobit je i najvažnije da imamo ovakve aktivnosti koje vode ka što kvalitetnijem i efikasnijem pravosuđu”, poručio je Lagumdžija.

 

 

Potpisivanju Memoranduma su prisustvovali zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalni ministar pravde Mato Jozić, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, predsjednik Antikorupcionog tima Vlade FBiH Eldan Mujanović, te direktor Sekretarijata VSTV-a BiH BiH Admir Suljagić i zamjenik direktora Hajro Pošković.

 

 

Edita Kalajdžić – “Seb. zove, loši respiratori”

 

Sastanku je kako je navedeno prisustvovala i još jedna osoba koja je duboko involvirana u slučaj “Respiratori”. Radi se o sekretarki Vlade FBiH koja je prema dostupnim transkriptima na Viberu napisala i famoznu rečenicu “Seb zove, loši respiratori” – kojom je premijera Novalića upoznala sa činjeničnim stanjem nakon sporne nabavke.

 

 

Kalajdžić je tokom suđenja promijenila iskaz u odnosu na onaj koji je dala tužiteljima tokom istrage. Naprasno je zaboravila sve detalje u predmetu i na većinu pitanja u sudnici odgovorila da se ne sjeća. “Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”, jedna je od poruka koje je prije sporne nabavke Fadilu Novaliću napisala Edita Kalajdžić.

 

 

Podsjetimo, Vlada FBiH je na tematskoj sjednici održanoj prošlog mjeseca dala saglasnost na Memorandum o saradnji sa VSTV-om BiH, te ovlastila premijera za njegovo potpisivanje.

 

 

Memorandumom je predviđena i redovna razmjena informacija o provođenju dogovorenih aktivnosti, a zaključen je na neodređeni vremenski period, odnosno do potpune provedbe projekta izgradnje „Palate pravde“, te potpunog preseljenja i funkcioniranja svih institucija koje će biti smještene u ovom objektu.

 

 

Iako je Fadil Novalić do dana iznošenja presude nevin čovjek, u Evropi se vrlo rijetko dešava da jedan tako visoko pozicioniran zvaničnik u sistemu pravde, sarađuje, rukuje se i razgovara sa optuženikom čiji proces pred sudom je u toku.

 

(Press)

(46)

Optuženi Novalić sa predsjednikom VSTV-a potpisao Memorandum za “Palatu pravde”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-