UKOLIKO ZAPAD NE REAGUJE NA 9. JANUAR, MORAMO STVARI UZETI U SVOJE RUKE!

O obilježavanju neustavnog 9. januara, dana RS-a, u našoj emisiji Otvoreni studio razgovarali smo sa Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom manjeg bh. entiteta.

 

 

Na pitanje kakva je trenutna atmosfera nakon neustavnog 9. januara, Duraković ističe kako se ništa nije promijenilo, život ide dalje.

 

 

Već dva dana poslije su postala sasvim uobičajna, iako se 9. januara vrištalo na sve strane. Jedi provociraju, drugi reagiraju. Nit je RS van Bosne i Hercegovine, niti je BiH manje država u odnosu što je ranije bila. Takva je atmosfera. Ljudi rade, okrenuli su se svom poslu, životu.. – govori Duraković.

 

 

Ističe kako je Bosna i Hercegovina poslije rata, nažalost pod protektoratom međunarodne zajednice koja je kao garant obećala da će ova zemlja krenuti naprijed.

 

 

U momentima kada mir dođe do ugroženosti, međunarodna zajednica treba da regauje. Ovakvi postupci produkuju reakciju sa druge strane ukoliko ovo ne prestane. Nije to ništa napamet, približili su se glavnom gradu, išlo se ka provokaciji. Srećom, nije došlo do toga. Vidimo da su danas iz EU imali određene reakcije da međunarodna zajednica mora preduzeti mjere protiv pojedinaca. Mislim da im je dodjela ordena Vladimiru Putinu od strane Dodika jasan pokazatelj. To su provokacije prema nama Bosancima i Hercegovicima, ali i Zapadu i Evropi. Ovo je naš zajednički problem i zajednički ga moramo riješiti – poručio je Duraković.

 

 

Što se tiče sankcija za organizatore neustavnog dana RS-a, Duraković smatra kako još nije gotovo, te da ima vremena da se na neke stvari može reagovati.

 

 

Reakcija Tužilaštva BiH je već izazov za sigurnosnu situaciju. Ova država nažalost nema pravne kapacitete da ovakvim aktivnostima stane u kraj. Tužilaštvo nema snage za to. Međunarodna zajednica to može uraditi. Ovo je prijetnja sigurnosti Evropi i svima nama. Ovo je šire pitanje. U tom dijelu, vjerujem da će se EU i SAD konačno uključiti da se sanckionišu ovakve pojave. Ukoliko ne dođe do tog, moramo preuzimat stvari u svoje ruke. Svako ko voli ovu državu neće dozvoliti da se ovakve provokacije dešavaju, a sve pokazuje da je to sve gore i gore – naveo je Duraković.

 

(M. Sultanović)

 

(Hayat)

(121)

UKOLIKO ZAPAD NE REAGUJE NA 9. JANUAR, MORAMO STVARI UZETI U SVOJE RUKE!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-