NAJNOVIJE VIJESTI IZ KINE: Eksperimentalna vakcina za koronavirus TESTIRANA NA MAJMUNIMA; Sedam dana nakon inficiranja…

Eksperimentalna vakcina je prvi put “u velikoj mjeri” zaštitila majmune od korona virusa, navodi biofarmaceutska kompanija “Sinovac Biotech”.

 

 

Vakcina koja koristi inertne patogene agense virusa, data je grupi od osam majmuna koji su tri sedmice kasnije vještački zaraženi korona virusom, navodi ova kompanija.

 

 

“Četiri makakija (vrsta majmuna) koja su primila jaku dozu vakcine, nisu imala nikakav trag virusa u plućima sedam dana nakon infiriciranja”, navodi laboratorija.

 

 

Druga četiri majmuna, kojima je data blaža doza vakcine, imala su povećanje virusnog opterećenja u organizmu, ali su ipak uspjela da se odupru bolesti. Ti rezultati moraju još da se provjere prije nego što ih naučna zajednica potvrdi.

 

 

“Sinovac Biotech” je 16. aprila počeo klinička testiranja te vakcine na ljudima. Međutim, laboratorija je odbila da za AFP prokomentariše ove nalaze.

 

 

“Riječ je o prvim ozbiljnim predkliničkim podacima koja sam vidio vezano za eksperimentalnu vakcinu“, prokomentarisao je na Twitteru američki virusolog Florian Krammer.

 

 

Britanski imunolog Lucy Walker ukazuje da je “pitanje da li ta zaštita dugo traje”.

 

 

Pored projekta “Sinovac Biotech”, Peking je odobrio druge dvije eksperimentalne vakcine, dok je američka laboratorija “Moderna” sredinom marta saopštila da sprovodi klinička testiranja eksperimentalne vakcine u SAD-u.

 

 

Farmaceutske grupe i istraživačke laboratorije vode trku u razvoju tretmana i vakcina protiv korona virusa. Procjene su da će biti potrebno najmanje 12 do 18 mjeseci da bi se dobila vakcina.

 

 

Pandemija korona virusa koja je izbila u decembru 2019. u Kini, odnijela je više od 190.000 života širom svijeta, dok se gotovo 2,7 miliona ljudi zarazilo.

 

(SB)

(665)

NAJNOVIJE VIJESTI IZ KINE: Eksperimentalna vakcina za koronavirus TESTIRANA NA MAJMUNIMA; Sedam dana nakon inficiranja…

| Porodica i zdravlje, Slider, Vijesti |
About The Author
-