KOVAČEVIĆ ZABRINUT ZA SUDBINU SVOG ŠEFA: “Niko iz opozicije u RS-u nije se usprotivio podizanju optužnice protiv Dodika!”

“Opozicija iz Republike Srpske pokušava da nađe temu i ja ih u tom smislu razumijem. Međutim, kao i obično, opet su promašili”, rekao je Kovačević.

 

 

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Radovan Kovačević istakao je  da bi, u slučaju zabrane najavljenog protesta u Sarajevu zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Milorada Dodika, to bilo tretirano kao ugrožavanje ljudskih prava.

 

 

Na pitanje da li će biti odobren zahtjev Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH da u petak, 1. septembra, organizuje protest u Sarajevu zbog podizanja optužnice protiv Dodika, Kovačević je za BHT rekao da vjeruje će skup biti dozvoljen.

 

 

On je istakao i da za institucije Republike Srpske ne bi bilo problematično da neko bošnjačko udruženje organizuje slične proteste.

 

 

Kovačević je rekao da sada već brojna boračka udruženja iz Republike Srpske podržavaju održavanje takvog skupa u Sarajevu.

 

 

On očekuje da će to biti masovan skup podrške institucijama Republike Srpske protiv onih koji po nalogu neizabranih stranaca žele ponovo da progone srpski narod, Republiku Srpsku i njene institucije i da idu ka tome da obesprave Srpsku i srpski narod u BiH.

 

 

“Mislim da će i građani Republike Srpske i iz FBiH i slobodnomisleći ljudi u BiH jasno da kažu onima koji tako nešto pokušavaju da takve stvari neće moći da prođu”, naglasio je Kovačević.

 

 

Kovačević je podsjetio da u BiH, koju naziva “državna zajednica”, postoje neustavni Sud i Tužilaštvo, koji po odluci nekakvog čovjeka, koji nema apsolutno nikakav legitimitet da bilo šta radi u BiH i već mu je istekao period dozvoljenog boravka u BiH, podižu optužnice protiv demokratski izabranih lidera Republike Srpske i BiH.

 

 

“Postoji nešto što smo jasno rekli, a to je da, ukoliko neko želi da nastavi tako, onda ništa u BiH neće biti kao prije”, upozorio je Kovačević.

 

 

On je kazao da je jako zanimljivo da niko iz opozicije u Republici Srpskoj nije ništa rekao protiv podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog toga što je ispunio svoju ustavnu obavezu i potpisao ukaz o proglašenju koji je usvojila Narodna skupština, a u kojoj sjede i predstavnici opozicije.

 

 

“Onda se usuđuju da govore da je neko ponizio Narodnu skupštinu Republike Srpske, a oni nisu ni glasali za te zaključke na koje se pozivaju. Kao što su i prije govorili da mi ugrožavamo vojnu neutralnost Srpske, a kada smo je proglašavali nisu glasali za to, jer su se i tada plašili svojih stranih mentora”, naglasio je Kovačević.

 

 

Kovačević je rekao i da opozicija nije reagovala ni kada je stigla potvrda iz NATO-a da nije ugrožena vojna neutralnost, kao i kada su uz konsenzus Sarajeva naziv “komisija za NATO integracije BiH” promijenili u “komisija za saradnju sa NATO-om”.

 

 

“Opozicija iz Republike Srpske pokušava da nađe temu i ja ih u tom smislu razumijem. Međutim, kao i obično, opet su promašili”, rekao je Kovačević.

 

 

Kovačević je rekao da je za Republiku Srpsku važno da se otvore pregovori za pristupanje EU jer će tada postati jasno da Unija neće da razgovara sa zemljom u čijem Ustavnom sudu sjede strane sudije i u kojoj postoji stranac koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

 

 

On je napomenuo da će predstavnici naroda i građana Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ u zajedničkim institucijama odlučivati o tome šta će biti na nivou BiH.

 

 

“Mi ćemo već tokom ove sedmice imati sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj ćemo usvojiti određene zakone koje je usvojio Predstavnički dom”, rekao je Kovačević.

 

 

Kovačević, koji je i portprol SNSD-a, rekao je da je politika te stranke uvijek bila da štiti interese građana Republike Srpske, te da će to nastaviti da radi.

 

 

“Republika Srpska je već pripremila zakon o Ustavnom sudu BiH, o tome kako da strane sudije budu zamijenjene domaćim, iz BiH, odnosno iz Republike Srpske i FBiH. To smo mogli čuti i od predstavnika sarajevskih stranaka koje su dio Savjeta ministara. Da bi smo do tog cilja stigli, moramo da obavimo određene zadatke”, kazao je Kovačević.

 

(SB)

(157)

KOVAČEVIĆ ZABRINUT ZA SUDBINU SVOG ŠEFA: “Niko iz opozicije u RS-u nije se usprotivio podizanju optužnice protiv Dodika!”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-