KOŠARAC O ULASKU BiH U NATO ALIJANSU: “To su halucinacije, to se…”

nikada neće desiti!”

 

 

“Određeni oblik saradnje može da postoji, ali članstvo ne. Srpska je za demilitarizaciju i vojnu neutralnost”, poručio je Košarac.

 

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Staša Košarac rekao je da određeni političari mogu da sanjaju i maštaju o članstvu u NATO-u, ali da u realnosti BiH neće u taj savez jer Republika Srpska nikada neće dati saglasnost za članstvo u vojnoj alijansi koja je izvršila agresiju nad Srpskom i Srbijom.

 

 

“Određeni oblik saradnje može da postoji, ali članstvo ne. Srpska je za demilitarizaciju i vojnu neutralnost”, poručio je Košarac.

 

 

Kada je riječ o porukama ministra odbrane u Vijeću ministara Zukana Heleza za članstvo BiH u NATO, Košarac je rekao da određeni političari o tome samo mogu da sanjaju.

 

 

“Da ne kažem – haluciniraju. Da razjasnimo i ovo – generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg može da svake sedmice dođe u BiH, ali BiH neće u NATO. Mogu da mu lično budu domaćini i da ga vode kući, ali BiH neće u NATO”, naveo je Košarac na Instagramu.

 

 

On je naglasio da je navodni ubrzani put BiH ka NATO-u vožnja u leru.

 

 

“To je više nego jasno, ali oni opet naglas maštaju. To postaje degutantno. Mi ne sporimo pravo određenim političarima da sanjaju i maštaju o članstvu u NATO-u. Neka sanjaju u tišini, sami sa sobom, nema potrebe da javno govore o svojim snovima. Posebno nemaju pravo da govore u ime BiH”, poručio je Košarac.

 

 

Njegovu žustru reakciju, zapravo je isprovocirao direktor beogradskog Instituta za međunarodnu i nacionalnu sigurnost prof. dr Darko Trifunović kazavši prije dva dana je SNSD doveo BiH pred vrata NATO pakta.

 

 

“Jer, iako je u Partnerstvu za mir, BiH je napravila korak iznad tog partnerstva u odnosu na sve druge. Sećate se da su taj korak iznad upravo napravili ljudi koji su bliski SNSD-u. BiH je bukvalno na vratima NATO-a, ali je interesantna ta pozicija o kojoj pričam – da je NATO u BiH. Tako da nema tu nekih oscilacija, da li će Bosna biti u NATO-u ili je NATO u Bosni. Ono što je činjenica – NATO je u Bosni i Hercegovini”, kaže Trifunović.

 

 

Dodaje kako je očigledno da političari jedno pričaju, a drugo rade.

 

 

“Dok su javno pričali o tome da nikad neće potpisati ovo ili ono, kad su najavljivali sto puta referendume za nezavisnu Republiku Srpsku, to su zapravo bile samo parole usmerene ka unutrašnjoj političkoj sceni, usmerene kao jedna vrsta hipnoze za lokalne glasače, ali je realnost potpuno drugačija kada se pogleda papirologija, kada se pogledaju pozitivni procesi i sve ostalo.

 

 

Drugim rečima, političari ne umeju da odgovore na prosto pitanje kako živeti bolje i onda, naravno, dolazimo do ovih situacija koje ponekad možemo nazvati i apsurdnim, jer ono što javno pričaju, potpuno odudara od onoga kad sednu za zeleni sto ili kad sednu sa diplomatama, posebno stranim, oči u oči. Tada realnost izgleda potpuno drugačija”, naglašava Trifunović.

 

(SB)

(147)

KOŠARAC O ULASKU BiH U NATO ALIJANSU: “To su halucinacije, to se…”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-