Korisnik aerodroma u Tuzli pisao Federalnoj televiziji

U našu redakciju pristiglo je pismo koje je upravi Federalne televizije (FTV) uputio izvjesni Elvedin Halilović. Povod njegovog pisma je islamofobični prilog FTV-a objavljen u sklopu emisije “Mreža”, nad kojim se zgrozio svaki iole normalan gledalac. Pismo ironičnog sadržaja prenosimo u cjelosti.

Dobro jutro,

Zovem se Elvedin Halilović a trenutno živim i radim u Luksemburgu.

Musliman sam i obavljam sve namaze. Radim kao menadžer logistike u jednom ogromnom skladištu gdje je potrebno poštivati različite sigurnosne mjere kako bi se izbegao svaki vid opasnosti. Zanimljivo je što sam upravo ja zadužen za sigurnost u mom departmanu. Poslodavac mi je katolik, praktičar. Na poslu obavljam namaze a također ni jednu džumu ne propuštam. Svakog petka organizujem svoju pauzu tako da mogu obaviti džumu – zimi ranije, ljeti kasnije.  Tokom trajanja džume, i poslodavac zna da se ne javljam na mobilni poslovni telefon kojeg sam dobio od firme, te tu činjenicu duboko poštuje. Nosim bradu od oko 2cm. Jeste da nije baš duga ali mislim da bi mogao proći kao neka babaroga po kriterijima vaše islamofobične televizije. Također, idem na predavanja kad god mogu. Efendije i daije većinom, kako to islam i nalaže, nose duže brade pa samim time njihove hafiske, magistarske i doktorske titule padaju u drugi plan. Istina je da nisu još protekfirili (ekskomunicirali) brijač i pjenu za brijanje ali ja bih vam javio ako se to desi kako bi vi upozorili i naše luksemburške vlasti koje su valjda glupe i ništa o nama ne znaju, dok ste vi u Federalnoj televiziji valjda toliko pametni pa ih možete upozoriti na nas. Iako su te efendije i daije, a i sve veći broj njihovih slušalaca, mlade i visoko obrazovane ličnosti, pa bi čak neki od njih vaše znanje mogli staviti u mali džep,  ipak dalo bi im se tu nešto fino iscenirati i podmetnuti – bar u tome ste pametniji u što ne sumnjam.

Ovim putem želim istaći, da mnogi od nas muslimana praktičara, putujemo na odmor leteći sa Wizzair kompanijom, zamislite. I ja letim sa istom kompanijom, pa se pitam, zar to nije dobar materijal za vas?

Možemo se dogovoriti da kad slijedeći put budem sletio u Tuzlu, vi me dočekate i kao otkrivate neke moje za bezbjednost aerodroma opasne namjere. Šta mislite?  Da li bi bili zainteresirani da snimite neku kraću emisiju o meni? Jedino bi trebalo, a to ustvari i zahtjevan, da me predstavite baš onako kako to dostojanstveni i moralni ljudi ne znaju uraditi, a u čemu ste vi i više nego uspješni. – Upravo onako kako ste samo prije neki dan predstavili nedužnog Edvina Omerovića. To mi je bitno kako bi emisija bila pravi uspjeh. Nadam se da će vam se moja ideja svidjeti. Iskoristite priliku.

(75)

Korisnik aerodroma u Tuzli pisao Federalnoj televiziji

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-