Koliko će iznositi penzija Bakira Izetbegovića: Nit’ minimalna od 494 KM, nit’ zajamčena od 591 KM…

Skromnom se može smatrati minimalna penzija od 494 KM, pa i zajamčena od 591 KM, ali Izetbegović svakako neće dijeliti sudbinu većine penzionera u ovoj zemlji

 

 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nedavno je, tokom gostovanja u emisiji “Pressing” na N1 televiziji, rekao da je penzioner i da živi vrlo skromno. Podsjetimo, kazao je da za sebe nije uzeo neku od pozicija u vlasti, slušajući svoj unutrašnji glas, nakon što se nije osjećao dobro u prošlom mandatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

 

– Ja sam penzioner od prije dva dana. Vrlo skromno živim. Nisam već tri godine zaredom išao na godišnji odmor, nemam automobil… Ja sam jedan skroman čovjek. Imam nešto ušteđevine – kazao je Izetbegović.

 

 

Način obračuna

 

Skromnom se može smatrati minimalna penzija od 494 KM, pa i zajamčena od 591 KM, ali Izetbegović svakako neće dijeliti sudbinu većine penzionera u ovoj zemlji. Podaci o iznosima penzija korisnika, kako su za Avaz kazali u Zavodu za PIO/MIO FBiH, lični su i zaštićeni te se ne mogu iznositi u javnost bez saglasnosti korisnika.

 

 

Međutim, prema načinu obračuna penzije, jasno je da će Izetbegovićevu značajno “popraviti” prosjek plaća koje je na različitim nivoima vlasti imao u posljednjih 16 godina.

 

 

Iznos penzije dobije se proizvodom godina staža, ličnog i općeg boda, koji trenutno iznosi 16,35 KM.

 

 

Lični bod zavisi od prosjeka plaće u svakoj godini staža, pa će osiguranik za svaku godinu staža u kojoj je njegova plaća bila u visini prosječne u FBiH, koja trenutno iznosi 1.180 KM, imati po jedan bod.

 

 

Penzioner sa 40 godina staža u kojima je prosjek njegovih plaća bio u nivou prosječne ima 40 bodova i iznos penzije od 654 KM mjesečno.

 

 

Dobro zarađivao

 

Međutim, plaća Izetbegovića od 2006. godine bila je nekoliko puta viša od prosječne.

 

 

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Izetbegović je, kao poslanik i predsjednik Kluba SDA, od 2006. do 2010. godine imao plaću od 4.680 KM. U naredna dva mandata, kao član Predsjedništva, inkasirao je 5.518, odnosno 5.613 KM, a u penziju odlazi nakon mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje je kao delegat i predsjedavajući Doma naroda primao 4.946 KM mjesečno.

 

 

Dobili otpremnine

 

Zajedno s kolegama Draganom Čovićem, Nikolom Špirićem i Mirkom Šarovićem, tokom 2021. Izetbegović je proslavio 65. rođendan, pa su po sili zakona poslani u mirovine uz otpremnine od po 30.000 KM. Za otpremninu, kao i za dio plaće za koju je isticao da je previsoka, Izetbegović je najavljivao da će je usmjeriti u humanitarne svrhe, piše Avaz.

 

 

Kao delegat i predsjedavajući Doma naroda primao je 4.946 KM prije nego što se penzionisao.

 

(DEPO PORTAL/ad)

(233)

Koliko će iznositi penzija Bakira Izetbegovića: Nit’ minimalna od 494 KM, nit’ zajamčena od 591 KM…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-