Izraelski graničar oborio Palestinca u invalidskim kolicima

Izraelsko Ministarstvo pravde pokrenulo je danas istragu poslije objavljivanja videosnimka na kome se vidi kako je izraelski graničar gurnuo jednog Palestinca sa invalidske stolice u Hebronu na Zapadnoj obali.

Palestinac je sa stolice pao na zemlju i udario glavom, vidi se na snimku koji je dijeljen na društvenim mrežama.

Palestinska novinska agencija Shehab objavila je snimak na svojoj Facebook stranici i vidjelo ga je najmanje 130.000 ljudi i dijeljen je 2.500 puta.

Taj incident dogodio se ubrzo nakon što su izraelske sigurnosne snage pucale i ranile mladu Palestinku.

Ona je navodno pokušala ubosti nožem jednog graničara na kontrolnom punktu kraj Pećine patrijarha, mjestu svetom i za Jevreje i za muslimane u tom podijeljenom gradu.

Protest Palestinaca

Palestinci su se okupili na mjestu pokušaja napada, ne bi li došli do ranjene djevojke, a izraelske snage su nastojale da ih otjeraju, kada je graničar gurnuo čovjeka u invalidskim kolicima.

Palestinski prolaznici su potom krenuli ka tom čovjeku, a jedan drugi izraelski oficir ga je tada odgurnuo nogom i bačena je šok-bomba, pa su se svi razbježali.

Izraelski list Haaretz navodi da je Palestinac invalid i da se ne zna u kakvom je stanju poslije tog incidenta.

Nakon jučerašnjeg pokušaja napada u Hebronu izbili su neredi i izraelske snage su koristile sredstva za rasturanje nereda da rastjeraju demonstrante.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld potvrdio je da je video koji su snimili palestinski prolaznici, predat u Ministarstvo pravde i da je otvorena istraga.

 

An Israeli Border Police officer flipped over a man in a wheelchair. It happened moments after a teenage girl accused of stabbing a soldier was shot.

Posted by AJ+ on 15. Februar 2016

(77)

Izraelski graničar oborio Palestinca u invalidskim kolicima

| Crna hronika, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-